СЛЕД ТРИ МЕСЕЦА НА ПОСТА! ОИК – Петрич свали кметицата на Коларово В. Спасова заради пропуск, аналогичен с казуса „Румен Томов” в Благоевград

Общинска избирателна комисия /ОИК/ в Петрич прекрати предсрочно пълномощията на кмета на село Коларово Величка Спасова, която миналия ноември спечели вота на съселяните си, издигната от ПП „Българска нова демокрация“. Решението е взето на 14 януари в 19,18 часа, а пълномощията й са прекратени още на следващия ден, независимо от това, че Спасова има право да го обжалва в 7-дневен срок пред Административен съд – Благоевград.

Мотивът за прекратените пълномощия на Спасова е нарушение на чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната власт (ЗМСМА) – кметицата не уведомила в едномесечния срок от избирането й ОИК и ОбС в Петрич за предприети действия, свързани със заличаването й като управител на търговска фирма.

Столът на младата кметица се разклати още на 18.12.2019 г., когато в ОИК постъпи жалба от Кирил Милчев, според която по отношение на лицата, избрани за кметове на с. Коларово, с. Кърналово, с. Първомай, с. Скрът и с. Струмешница, има съмнения, че съществува несъвместимост със заеманата от тях изборна длъжност и посочената в чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА несъвместимост. Милчев настоява да се направят необходимите справки и при констатиране на несъвместимост да се предприемат законови мерки.

В навечерието на Бъдни вечер – на 23 декември 2019 г., ОИК изпраща писма до ОбС – Петрич и до Агенция по вписванията с питане дали кметовете са изпълнили задълженията си да прекратят участието си в търговски дружества. На 06.01.2020 г. ОбС – Петрич отговаря, че в периода 03.11.2019 г. до 04.12.2019 г. в деловодството на съвета не са постъпвали никакви уведомления от 5-имата кметове по чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА.

2 дни по-късно Агенцията по вписванията сваля подозрението от кметовете на Кърналово, Първомай, Скрът и Струмешница – според официално писмо Николай Златков, Валентин Заеков и Мирослав Манолчев не са действащи управители, еднолични търговци и не участват в търговски дружества, а кметът на Първомай Иван Митрев още на 19.09.2016 г. е подал молба в Търговския регистър за заличаването му като едноличен търговец и е прехвърлил фирмата си.

За кметицата на Коларово Величка Спасова обаче проверката показва друго. Към датата на избирането й за кмет на Коларово тя е била управител на „М.С. Транспорт“ ЕООД и на 15 ноември е предприела действия по заличаването й като такава. Справка в Търговския регистър сочи, че собственик на капитала на „М.С. Транспорт“ ЕООД е фирмата „ДЖЕБО“ ЕООД на италианеца Нунцио Маларди, а след оттеглянето на Спасова от поста управител като нов такъв е вписана Христина Ячкова – застъпничка на партията на кметицата БНД на местните избори.

Въпреки че пред Търговския регистър Величка Спасова се оказва чиста, фатален се оказва пропускът й да уведоми ОИК и ОбС – Петрич, че е предприела действия за излизането й от фирмата.

На поканата на ОИК да даде обяснения за пропуска си В. Спасова не оспорва факта, че е била в несъвместимост към датата й на избиране, но твърди, че на 27.11.2019 г. е представила всички изискуеми документи във връзка с горното на секретарката на председателя на Общински съвет – Петрич. Твърди, че уведомлението и е „изгубено”.

„Това не е вярно”, коментира вчера за „Струма“ председателят на ОбС Георги Тренчев. „Говорих със секретарката, която е уведомила всички новоизбрани кметове какви документи трябва да подадат при нея, но Спасова е депозирала само изискуемата декларация за конфликт на интереси, не и уведомлението. Декларацията й е заведена, но уведомление няма. Ако смята, че секретарката го е изгубила, защо не дойде в кабинета ми да подаде жалба? А и да приемем, че така е станало, къде е уведомлението й и до Общинската избирателна комисия, и там ли е загубено?“.

И според председателя на ОИК Зорница Авгинова, и според Г. Тренчев твърдението на Спасова за загубения документ е една гола защитна теза.

„Решението на ОИК – Петрич е напълно лишено от здрав разум и правно основание, и Административният съд ще докаже това“, коментира лидерът на БНД Петрич Ивайло Христов, който е управител на ВиК – Петрич. Цялата организация застава зад своя законно избран кмет на с. Коларово Величка Спасова и ще й окажем всякаква помощ – морална, финансова, юридическа и каквато още трябва“. Ив. Христов бе категоричен, че още в началото на следващата седмица Спасова ще протестира в съда решението на ОИК, което прекрати пълномощията й.

Случаят в Коларово е идентичен с казуса, който възникна с кмета на Благоевград Румен Томов. Томов също пропусна да уведоми ОИК и ОбС, че е предприел действия за заличаването си като търговец, освен това не бе довършил и в Търговския регистър процедурата.

В двата случая обаче има и съществени разлики. В Благоевград атаката срещу подкрепения от БСП Томов дойде от загубилия изборите кандидат на ГЕРБ Атанас Камбитов, ОИК обаче отказа да прекрати пълномощията му, в резултат на което 4 партии с кандидат-кметове на последните местни избори вкараха казуса в съда и до дни се очаква решение на съдия Димитър Узунов.

В Коларово, въпреки че Величка Спасова би на балотажа кандидата на ГЕРБ Димитър Мицков, издигналата я партия „Българска нова демокрация“ още преди изборите се обяви за коалиционен партньор на ГЕРБ, напълно подкрепящ политиката на стария-нов общински кмет Димитър Бръчков. Тази линия на безрезервна подкрепа бе поета и от двамата съветници от БНД Венцислав Филчев и Димитър Пильоков, които от първата сесия на новия ОбС гласуват всички предложения на Бръчков, включително и това за увеличението на местните данъци и такси.

Има и друга разлика – и тя е в жалбоподателя. В Благоевград Камбитов като такъв бе достатъчно легитимен и с правен интерес да подаде жалба срещу Томов, докато в Петрич никой не знае кой е Кирил Милчев. Пред „Струма“ Авгинова призна, че оглавяваната от нея ОИК въобще не се сетила да провери има ли такъв човек, или не, срещу името имало посочен някакъв адрес, което се сторило достатъчно комисията да реши, че Милчев съществува, за тях било важно обаче не кой е вносителят на сигнала, а доколко е сериозен. Ако се стигне до дело, вероятно жалбоподателят ще бъде издирен и призован като свидетел, предположи Авгинова.

И Г. Тренчев, и двамата петрички депутати Георги Динев и Стоян Божинов категорично заявиха, че не познават този човек и нямат представа кой е.

Проучване на „Струма“ установи, че към мистериозния жалбоподател вече са проявили интерес от няколко политически сили. Установено е, че жалбата е подписана с 3 имена: „Кирил Костадинов Милчев“, а посоченият адрес е на ул. „Брегалница“ в Петрич, която е в циганската махала. Петрички политици ходили и на място да издирват Милчев и да го поздравят за перфектната юридическа обосновка в жалбата до ОИК, но ударили на камък – в махалата никой не бил чувал за лице с такова име.

Според юристи обаче ОИК – Петрич не е била длъжна да проверява реално лице ли е жалбоподателят, или фантом, българското законодателство не е поставило такова изискване, в резултат на което всяка избирателна комисия може да разгледа или не постъпила жалба единствено в зависимост от съдържанието й.

Въпреки че от сряда В. Спасова не е кмет, изпълнението на решението ще влезе в сила на 21 януари. Тогава кметът на общината Д. Бръчков трябва да назначи вр.и.д. кмет на Коларово до влизане в сила на съдебно решение или до провеждане на частични местни избори за селски управник.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *