СЛЕД 1 Г. СЪДЕБНА БИТКА! ВАС отпуши инвестиция от 6.7 млн. лв. за инфраструктурата на Белица

Приключи сагата с най-голямата обществена поръчка на община Белица – за ремонт на общински пътища, която е на обща прогнозна стойност 6 748 936.83 лева с ДДС и бе обжалвана неколкократно, което доведе до дългото й отлагане във времето с риск от загуба на финансиране.

ВАС вчера излезе с окончателно решение, което потвърждава и оставя в сила решението на КЗК за неоснователност на жалбата на „Фармвил“ ЕАД, която бе срещу решението на кмета Р. Ревански за откриване на процедура за възлагане на обществената поръчка с предмет “Изпълнение на строително-монтажни работи по проект с работно заглавие: “Реконструкция и рехабилитация на общински пътища: “BLG1020 / II – 84, Якоруда – Разлог / жп гара Белица – Краище – Лютово – Бабяк – Орцево”, “BLG1021 / III – 8406 / Белица – лет. Семково” “BLG1024 / BLG1020, жп гара Белица – Лютово / Краище – Горно Краище”, на територията на община Белица”. Освен това „Фармвил” е осъдена да заплати на община Белица и разноските по делото в размер на 700 лева.

Решението на ВАС бе посрещнато с радост от малката община, а кметът Радослав Ревански бе категоричен, че няма да позволи която и да е фирма да спъва развитието на общината. Той сподели, че всичко е било умишлено и се прави от обвързани с бизнесмена Любомир Галчев фирми.

„Вярвам в българското правосъдие и бях убеден, че това, което правим, е правилно и законосъобразно, и това решение потвърждава думите ми. Такива фирмички не могат да ме спрат да развивам общината. Категорично спазвам Закона за обществените поръчки и няма да се поддам на хора, които се опитват да спъват развитието на моята община”, каза минути след публикуване на решението кметът Радослав Ревански и допълни: „Скоро комисията ще излезе с решение за избор на изпълнител на големия проект за пътищата, което означава, че сагата с Галчев е към края си. Действително решението пак може да се обжалва. Това е тромава процедура, която ни спъваше години наред, но вече приключва. С това решение ние си решаваме всички проблеми. Вече няма опасност да изгубим и финансирането. Това беше умишлено и съвсем целенасочено. Той знаеше, че ще изгуби, но целта беше да спъва развитието на община Белица, а и не само. Той обжалва поръчки на много други общини, но това е една голяма победа за община Белица”, допълни Ревански.

Кметът коментира, че още преди повече от година в публичното пространство се появили данни за обвързаност между фирмите „Галчев Инженеринг“ ЕООД, „Фармвил“ ЕАД и “Енерджи Сейвинг Сървисис” ЕООД, като първите две са с адрес на управление в Бизнес сграда „Галчев Холдинг” в столицата.

Иначе общо 7 фирми са подали заявления за участие по обществената поръчка, като четири от тях са с оферти по всичките 6 обособени позиции. Сред кандидатите е и „Галчев Инженеринг“, а жалбоподателят „Фармвил“ не е сред тях. От община Белица казаха, че фирмите ще бъдат обявени официално едва след като комисията излезе с решение.

Според кмета Радослав Ревански в най-лошия случай, ако се стигне и до обжалване на решението за избор на изпълнител, изпълнението на поръчката ще стартира след 4-5 месеца. Ако е зимата, строителството ще се отложи за март 2020 г. Ако няма обжалване, работата може да започне и след месец.

ЯНА ЙОРДАНОВА


Любомир Галчев

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *