СЛЕД 10 Г. ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ! Благоевградският бизнесмен Румен Калайджиев сложи кръст на сдружението, което го изстреля в местната власт

Благоевградският общински съветник Румен Калайджиев сложи кръст на гражданското сдружение „Европейски избор за Благоевград”, което използва като ракетоносител на изборите за местна власт. Преди няколко дни бе свикано общо събрание на членовете и УС на НПО-то, чийто председател е Р. Калайджиев, на което се реши да бъде обявено в ликвидация и предстои да бъде заличено в съда.

„Мисля, че сдружението изигра своята роля. Много от хората, които участваха в този проект, ги няма. Главният идеолог, който ни даде съвет за създаването на неправителствената организация, гъркът Георгиос Скурас, вече не е сред нас“, обясни причината за закриване на сдружението, с което 3 пъти се яви на местните избори, Румен Калайджиев.

ГС „Европейски избор за Благоевград” бе регистрирано преди 10 години, през лятото на 2007 г. в Окръжен съд – Благоевград. На фона на пресния прием на България в ЕС сдружението тогава си постави като основни цели развиване и утвърждаване на гражданското общество във връзка с европейското развитие на България, стимулиране на участието му в местното самоуправление и създаване на система за граждански контрол върху органите на местната власт. Румен Калайджиев е избран за председател на 7-членния управителен съвет, в който влизат мастити бизнесмени като Бедрос Дюнгелян, Валентин Веселинчев, Стефка Терзийска, Веселин Иванов, ЮЗУ преподавателят доц. Георги Георгиев, Филипина Прегьова. Политическият им прощъпалник е през есента на същата година, когато атакуват местната власт на редовните избори с кандидат-кмет Веселин Иванов и водач на листата за общински съветници на коалицията между сдружението, Партия на българските жени и ПК „Екогласност“. Кандидатът за кмет получава одобрение от 2,68%, а листата за съветници – 3,29, с което водачът Веселин Иванов и вторият след него Румен Калайджиев си осигуряват места в местния парламент и подкрепят избрания тогава кмет Костадин Паскалев.

На следващите местни избори през 2011 г. сдружението влиза в коалиция ЕКИП, сформирана между едноименното НПО на амбициозни млади благоевградчани, гравитиращи около Костадин Паскалев, и партиите НДСВ и ЛИДЕР. Кандидат за кмет и водач на листата за общински съветници е председателят на сдружение ЕКИП Владимир Елезов, който губи надпреварата с кандидата на ГЕРБ Атанас Камбитов. В местния парламент обаче влизат 4-ма души – Владимир Елезов, Рашко Динков, Анка Станинска и Румен Калайджиев.

През 2015 г. сдружението на Румен Калайджиев участва в листа за общински съветници в предизборната „Коалиция за Благоевград“ с водач Рашко Динков, която не издига кандидат за кмет, тъй като изразява подкрепата си за Атанас Камбитов за втория му мандат. В Общинския съвет влизат първите двама в листата – Рашко Динков и Румен Калайджиев.

Благоевградският предприемач, който е собственик на хотел „Езерец“, засега не дава категоричен отговор дали ще продължи да се занимава с местна политика – било чрез ново сдружение, партия или поредната бизнес коалиция.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Ангел Тасински

    Много правилно решение , човекът наистина успя да създаде ???Системата за граждански контрол в/у местната власт??? …та си прекара тръба за минералната вода на града от единия край до другия под “умните погледи”…на ортаците си ??? А простио народ гледа като шаран как го източват ТАРИКАТИТЕ ПРЕОДАНЦИ и им обсъждат кражбите по – кафенетата ! А контролните институцийки си спинкат сладко и само си прибират тлъсти заплати…за. нищо работа ! Е докога бе хора , ще позволяваме шепа айдуци да ни крадът нагло ? Съсипаха ни хубавият град и го осмърдеха на урда … фъшкии …и селяндурщини …

    Отговор
  2. бай Хой

    Ако има будали да им дават пари, пак ще кандидатстват за съветници, ама само си оправят далаверите. Същите “бояджии” и политпроститутки са и Албина, и бившата Мишковица (Злата), и сума ти още анал-лизатори на силните на деня!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *