След 15 г. „мълчание“ талантлив благоевградски художник отново хвана четката, денем върти волана в куриерска фирма

Първа самостоятелна изложба нареди миналата вечер благоевградчанинът Красимир Якимов. Талантливият творец не се бил докосвал до молива и четката над 15 г. допреди година и половина. Завършил паралелката с профил „Изобразително изкуство“ през 1992 г.

„От „динозаврите“ на художника и ЮЗУ преподавател доц. Атанас Дафинов съм и докъм 2000 г. се занимавах от време на време с рисуване (тогава работех в операта по декорите). Но изведнъж реших: Баста! И може да е било за по-добре“, разказа Красимир Якимов.

Тогава се захванал с шофьорския занаят. „От него най-много се дърпах, но и сега го правя“, разкрива творецът, като обяснява, че работи в куриерска фирма. Върнал се към рисуването преди 1,5 г.

„Поводът бе наистина странен, сестра ми си измести фризьорския салон и след откриването я чух да се оплаква на приятелка, че никой не се сетил една икона да й подари. Аз имах в шкафа една, бях я правил през 2000 г. и й я дадох. И оттам се почна: „Кой я е правил? Има ли и други работи?“. Та така започнах да рисувам отново и се стигна до тези големите неща и изложбата“, разказва Кр. Якимов за провокацията, която накарала таланта му да „пробие“ мълчанието му.

„Голямата заслуга е на адвокат Цвета Рангелова. Хиляди благодарности на нея, защото тя взе да ръчка сестра ми, а сестра ми мен“, посочи името на „провокатора“ художникът. Оттогава  след работа бърза да се прибере, за да застане пред белия лист, а приятелите и близките често му се сърдят, като ги гони да не му пречат. „Даже и да не пипаш четка, ти си рисуваш в главата и идеите се трупат, ако в един момент не ги пуснеш да „избият“, се чалваш. А почнеш ли, е като наркотик, няма отърваване!”, обяснява творческия порив художникът.

Соловата му премиера като автор доведе в благоевградската общинска галерия публика, сред която бе и учителят му доц. Ат. Дафинов.

„Понякога не е нужно да познаваш автора, защото само от работите му се добива достатъчно добра представа за него“, каза на откриването директорът на галерията, художникът Иван Милушев и допълни: „Има нещо, което обединява всички творби на Красимир Якимов, и това е любовта му към рисунката. Това е много важно и съществено за един художник, а при Красимир моженето си личи категорично. Дерзай, Краси! Честита първа самостоятелна изложба!“, откри експозицията Милушев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА
Авторът (вляво) искрено се зарадва да види в залата учителя си доц. Атанас Дафинов

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *