След 18 г. съжителство танцьорите К. Амбарков и половинката му М. Митова вдигнаха сватба и венчавка в Дупнишко, издокарани в народни носии

След 18 г. съжителство ръководителят на танцов състав Кирил Амбарков и любимата му жена, танцьорката Мария Митова, поканиха над 350 гости, пред тях си казаха “да” и се венчаха на ритуал с двама свещеници в храма “Възнесение Господне” в дупнишкото село Бистрица. Последната венчавка в храма е била преди 18 години, в далечната 2001 г.

Дрескодът за сватбата беше всички да са облечени в народни носии. Пред черквата в Бистрица се събраха много хора, привлечени от атрактивната гледка на сватбарите, облечени в красиви носии от цяла България. Тържеството уважиха известният хирург д-р Бойко Полянов, съпругата му и дъщеря им. Семейството също стриктно бе спазило дрескода и се бяха облекли в народни носии. Кметът на селото Кирил Огненски и съпругата му Снежина също бяха във вид „българи от старо време”. Приятели на младата двойка от Самоков и Пазарджик бяха довели и децата си на сватбата.

Кирил Амбарков взе булката с топовни гърмежи от черешово топче, та да се знае и чуе в цялото село, че се взима мома от дома й. Голяма част от мъжете бяха затъкнали ками на кръста и приличаха на комити. Традицията за българска сватба беше спазена до последния детайл. Младеж носеше байрак, а на върха на дръжката беше забучена ябълка с монети.

Булката влезе в храма, забулена с червена кърпа, както е било едно време. Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски и свещеникът на храма отец Георги Гелов венчаха младоженците и пред Бога. Едва след като отец Паликарски сложи пръстените на ръцете им, булката вдигна воала и се видя красивото й лице.

Двамата се срещнали случайно в Охрид по време на фолклорен фестивал преди години. Сред десетките танцьорки Амбарков харесал точно Мария, която накарала сърцето му да трепне. Тя била тогава танцьорка в танцов състав в Горна баня.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *