СЛЕД 2 Г. ПАНДЕМИЯ! Рекорден брой художници – 47, и 100 творби на традиционната коледна изложба в Благоевград

Рекорден брой художници и творби се включиха в традиционната коледна изложба в Благоевград, която бе открита миналата вечер в Общинската градска галерия. Директорът й Иван Милушев не скри приятната изненада от завидния интерес и участието на млади творци в експоцзицията, някои за първи път.

„Оказа се, че трябва да влизам в ролята на жури, макар че тази изложба няма конкурсен характер, и с част от работите трябваше да се разделим със съгласието на авторите им, за да има достатъчно пространство всяка творба да заема подобаващо място и да се усети от зрителя“, призна Ив. Милушев и отбеляза: „Това е  своеобразен рекорд и въпреки всичко в залите имаме 100 работи на 47 автори. Обяснявам си го с тези 2 години, които по някакъв начин преживяхме, с всичките проблеми, свързани с Ковид кризата, които ни направиха малко по-пасивни. И сега изведнъж с оптимизма и вярата, че лошото си отива, залата е пълна с великолепни картини“.

Милушев отличи коледната изложба и с пълнотата на жанрове и участието на живописци, графици и приложници, което я прави изключително богата. Той не пропусна да подчертае участието на доста млади творци, някои още студенти по изобразително изкуство в ЮЗУ. „Младите автори, които участват, дават голяма надежда, че в този град художници са се раждали и се раждат и продължава да кипи творческа енергия в областта на изобразителното изкуство“, приветства активността им  Милушев.

От името на кмета Илко Стоянов поздравления към авторите и публиката с пожелание за здраве и весели празници предаде директорът на Дирекция култура и спорт Силвия Домозетска и творци и ценители се насладиха на удоволствието от съприкосновението с изкуството на чаша вино и приятни разговори.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *