След 2 м. локдаун! В VІІІ СУ – Благоевград намалиха присъствените часове на 30 мин., да не се застъпят с електронните

След като повече от два месеца се обучаваха в електронна среда от разстояние, вчера учениците от 7, 8 и 12 клас се завърнаха по класните стаи. Че децата са щастливи и развълнувани да учат пак присъствено, това констатираха директори и учители, до които репортер на „Струма” се допита.

„Преди първия час минах по класните стаи и мога да кажа, че учениците действително дойдоха с желание на училище”, коментира директорът на VІІІ СУ Сергей Биров, където учат 110 седмокласници. Той установил и че след дългото отсъствие някои от седмокласниците се „разсейвали” по отношение на носенето на маски по класните стаи и коридорите. Затова още с началото на учебните занятия директорът пуснал съобщение до всички паралелки, с което напомня за изпълнението на противоепидемичните мерки и че носенето на лични предпазни средства е задължително в закритите помещения на учебното заведение.

С оглед на това, че немалка част от учителите в VІІІ СУ са с по няколко специалности и преподават и в прогимназиален и начален етап, е направена специална организация. С разрешение от РУО часовете на всички са по 30 минути, за да може да се синхронизират присъствените и онлайн часове и да няма „застъпване”. А иначе учителите са на работните си места, всички  разполагат с устройства, в сградата на училището има интернет. Така педагозите преподават и в електронна среда, като съчетават уроците на живо с дистанционните за учениците в 5 и 6 клас. Съгласно изготвеното дневно разписание децата от начален етап приключват към 12 часа, след което имат занимания за компенсиране на знанията.

„Предстои да установим и какво е реалното състояние – нивото на знания, умения и компетентности на седмокласниците след обучението в електронна среда. На база на това ще изготвим компенсаторен механизъм и от следващата седмица ще им дадем възможност те също да се включат в допълнителни занимания”, сподели С. Биров.

С. Биров

Че обстановката е нормална и спокойна и за първия час посещаемостта е била на 100 процента, в това число и всички абитуриенти са дошли на училище, съобщиха от ръководството на V СУ, където са взели решение присъствените часове да са по 40 минути, а тези онлайн – по 30, с междучасия от по 10 мин., за да се балансира и напасне дневният график.

„Все още не сме направили справка, но като цяло нямаме отсъстващи ученици, както и такива, желаещи да се обучават в ОЕСР. От днес на училище първа смяна са 130 осмокласници и около 100 ученици в 12 клас. Разположени са на отделни етажи и придвижването се осъществява през 2 отделни входа”, разясни директорът на Националната хуманитарна гимназия Марин Митов.

М. Митов

По повод връщането на част от учениците в класните стаи началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов коментира, че не се наблюдава голям брой отсъстващи. От РУО са провели телефонни разговори с директори на училища в областта, а някои са дошли на място в управлението. Като цяло на места на училище не са дошли по един-двама ученици, и то, както изтъкна Ив. Златанов, не по здравословни причини.

Ив. Златанов

Според така изготвения график, регламентиран със заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев, според разпоредбите на МЗ oт 18 февруари до 2 март присъствено обучение ще има за V, X и XI клас, докато останалите класове от прогимназиален и гимназиален етап на обучение – VI, VII, IX и XII, ще бъдат в обучение от разстояние.

От 4 март до 17 март в училище ще бъдат учениците в начален етап и учениците в VI, IX и XII клас. Останалите ще се обучават от разстояние в електронна среда. Целта на това разделение е да не се получават струпвания на много ученици на едно място и да се създаде среда за разпространение на вируса.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *