След 2 седмици под карантина! Бизнесът предпазливо стартира, теснолинейката от днес отново спира в Банско

Част от предприятията в Банско ще стартират работа още в първите дни след вдигане на блокадата на града, това споделиха хора от бранша. Има и такива, които смятат да изчакат още малко за по-голяма сигурност. Опасенията им са, че този път вирусът може да се внесе отвън, тъй като много от хората, работещи в производствения бранш в града, са от съседните населени места и техните контакти не се знае какви са били, докато Банско е бил под пълна  карантина.

На този етап не е ясно колко от малките и по-големи предприятия в курорта ще отворят врати. Всеки ще решава сам според поетите ангажименти, подписаните договори и обема на работата. През последните две седмици заради блокадата на града всички бяха принудени да преустановят работа поради невъзможността за доставка на материали и износ на продукция. От днес това ще бъде възможно, естествено, при спазване на всички предписания.

 „Мисля, че не всички ще стартират работа веднага, но повечето от колегите ще започнат в близките дни. Има колеги, които имат поръчки, поели са ангажимент към клиенти и трябва да го изпълнят. Има и фирми, които трябва да изпълняват договори, и те няма как да не започнат работа заради  неустойките. Лично аз ще изчакам още няколко дни, за да съм по-спокоен. Имам работници от близките населени места и предпочитам да изчакам, за да видя как ще тръгнат нещата. Мисля, че най-напред  трябва да опазим здравето си и това на хората, защото човешкият ресурс е най-важен”, каза Костадин Юнчов, собственик на дърводелски цех в Банско.

От бранша изразиха надежда, че ще се осъществява по-строг контрол на КПП-тата и няма да се позволи необосновано влизане в града.

Иначе от днес, 1 април 2020 г., се възстановява и нормалното движение на железопътния транспорт по линията Септември – Добринище със спирка на гара Банско. Часове на тръгване от Банско за Септември: 7,30 ч., 9,37 ч., и 15,38 ч. Досега заради наложената карантина на града влакът пътуваше, но не спираше на гара Банско.

От Общинския кризисен щаб пък съобщиха, че до 12 април, докато е в сила извънредното положение в страната, няма да се поддържат част от редовните автобусни линии през града. В днешния ден за София ще пътуват само два автобуса.

Транспортните фирми, които ще обслужват линиите  са:
„Кар – Транс”: Банско – София, в 9,20 ч.
„Юнион – Ивкони”: Банско – София, в 16,25 ч.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *