След 20 г. д-р Б. Велев се оттегли от шефския пост в МБАЛ – Разлог, съветниците назначиха комисия за избор на нов управител

След 20 години начело на болницата в Разлог д-р Божидар Велев се оттегля от поста си като управител на лечебното заведение. Договорът му изтича на 21 януари, но до избора на негов заместник той ще остане на поста като временно изпълняващ длъжността. Това бе решено вчера на извънредно заседание на Общинския съвет в Разлог. 

Местните парламентаристи дадоха съгласие и за откриване на процедура за провеждане на конкурс за длъжността управител на  „МБАЛ – Разлог“ ЕООД. Конкурсът ще бъде проведен от петчленна комисия, в чиито състав според законовите разпоредби  трябва да влиза и лекар. За да не се пораждат съмнения за конфликт на интереси и въпреки наличието на трима лекари в местния парламент, по предложение на председателския съвет на заседанието бе решено медикът да е външно лице, което не е свързано с местната болница. По предложение на общинския съветник Кирил Калоянов за член на комисията бе избрана д-р Мария Радойкова, управител на МБАЛ – Гоце Делчев.

Д-р Радойкова има дългогодишен опит в сферата на здравеопазването, с управленски опит е и би могла да помогне за най-правилния избор за подходящ управител на МБАЛ – Разлог, мотивира предложението си Калоянов.

По предложение на общинския съветник Иван Димитров бе гласуван и резервен член  на комисията. Той се мотивира с това, че винаги има вероятност редовният член да не може да изпълнява задълженията си и за да не се налага отлагане на процедурата заради отсъствие, такъв да бъде избран още преди старта на процедурата. Номинацията на Димитров  бе за   патологоанатома д-р Георги Георгиев, който е и управител на МБАЛ „Св. Мина“ – Благоевград, и тя бе подкрепена с пълно единодушие от местния парламент. В състава на комисията от община Разлог влизат заместник-кметът по социалните дейности Венцислав Гърменов, който ще бъде  председател, главният юрисконсулт Елена Пандева – секретар, и  Костадин Пандев, началник на общинска собственост – член. Очаква се предложението на  РЗИ за последния член, който ще допълни състава на комисията.

Местните парламентаристи гласуваха и възнаграждение в размер на 100 лева  за  всеки един от членовете на комисията. 

На сесията присъства лично и д-р Божидар Велев, който е отдал почти целия си живот на болницата в Разлог и тя ще остане завинаги в сърцето му. Той е с над 40-годишен трудов стаж. В края на последния си управленски мандат той споделя, че това, което не е успял да направи през всичките тези години, е да привлече млади кадри. Д-р Велев изрази надежда, че ще има достоен  наследник, който ще успее да попълни пропуските. „Удовлетворен съм от работата си, защото на фона на всичко, което се случва през последните години в страната, болницата все пак се запази и съществува вече 95 години, 20 от които под мое ръководство. Винаги има какво да се направи повече за едно лечебно заведение, но може би основното, което не успях да направя, е привличането на млади кадри. Това на този етап е най- важното нещо, върху което трябва да се помисли и съвместно с Общинския съвет да се намери някакво решение. Трябва да се привлекат млади кадри, дали чрез стипендии, дали с други методи, но това трябва да е основното. Това ще е проблем и пред новия управител, защото, за да се запази лечебното заведение, са необходими кадри”, каза д-р Божидар Велев и допълни, че най- голямото постижение за МБАЛ – Разлог е оборудването й с модерна апаратура, както и запазването на наличните към момента кадри, въпреки всички трудности  в здравеопазването и възможността на българските

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *