HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

След 2,5 г. умуване Петрич най-после официален член на Водната асоциация

Петрич най-после стана член на ВиК асоциацията на Благоевградска област. Това се случи 2,5 години след учредяването й, на последното извънредно общо събрание този месец, в което приемането на южната община за асоцииран член бе основна точка в дневния ред.
В присъствието на петричкия зам. кмет Минка Салагьорова, поканена като гост на събранието, председателят на асоциацията Бисер Михайлов прочете постъпилото заявление от община Петрич за присъединяване към асоциацията и точката от сесията на 30 юни 2016 г., когато съветниците от ОбС – Петрич гласуваха водното дружество да се присъедини към обособената територия в Югозапада, обслужвана от оператора ВиК – Благоевград.
Според изработената вече процедура ВиК – Петрич ще продължи да обслужва общината както досега и през следващите няколко седмици, докато документално се оформят новите граници на оператора ВиК – Благоевград, чак след което той ще поеме стопанисването, поддръжката и експлоатацията на системите и съоръженията, които досега бяха собственост на водното дружество в Петрич.
Според петричките общинари с присъединяването на активите им ВиК – Благоевград ще получи водопроводната и канализационната мрежа, която е със средна възраст над 50 г., загубите на питейната вода достигат 54%, а статистически всеки ден в общината стават по 2 аварии. По приблизителни сметки на кметската управа община Петрич има нужда от инвестиция на 130 млн. лева във водния цикъл, което няма как да стане с общински средства – например за 2011-2015 г. възможностите на бюджета са били едва за 340 000 лв. инвестиции във ВиК мрежата.
Сега авариите и нуждата от пари за водата на петричани се прехвърлят на водната асоциация. Тя обаче все още не отговаря на изискването да обхваща всичките 14 общини на територията на областта, за да може да кандидатства за европейско финансиране – идеята, с която бе създадена. Причината е, че 2 от общините упорито отказват да са членове – Кресна и Сандански.
Все още не е изчислено какъв ще е членският внос на община Петрич, който се определя на брой жители, но най-вероятно ще е около 3000 лв. годишно.
Припомняме, че от членски внос всяка година в 3-членния апарат на Водната асоциация влизат общо 27 857 лв., от които най-много са парите на община Благоевград – 9646 лв., следвана от Гоце Делчев – с 3890 лв., и Разлог – 2565 лв., а най-малко дължи община Струмяни – 719,74 лв. Тя е една от двете общини, които дължат вноски за 2015 и 2016 г. За втората община – Сатовча, която за 3 г. е заборчала към асоциацията с общо около 6000 лв., кметът Арбен Мименов се оправда, че не плаща, защото имало проблем между общината и участъковият ръководител на ВиК неконтролирано разкопавал настилките за отстраняване на възникнали аварии по ВиК мрежите.
Според Мименов решението да не плащат вноските в асоциацията било на местния Общински съвет. Веднага щом разбра за проблема, шефката на ВиК Росица Димитрова пое ангажимент да направи незабавна проверка.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *