След 4 часа преход по Монашеската пътека туристи от Кюстендил се хванаха на хоро край женския манастир „Св. Спиридон Чудотворец“

С поход до Монашеската пътека в Осоговския балкан кюстендилци се включиха в инициативите, организирани във връзка със Световния ден на ходенето.

„За да стигнем до Монашеската пътека, избрахме пътя от Лесновския манастир „Свети Гаврил Лесновски“ до женския манастир „Свети Спиридон Чудотворец“, Македония.  Наречена е така, защото се намира между два манастира. Преходът не беше труден, маршрута избрахме, така че да не затрудни деца и възрастни и такива, които за първи път се включиха“, коментираха организаторите от туристическо дружество „Осогово“.

„Преходът беше близо 4 часа, радвахме се на хубаво време, Лесновският манастир е основан през 11-и век. Той е едно от книжовните средища на българщината през Средновековието, поне така са ми разказвали планинари от Македония. Основан е от отшелника Гаврил Лесновски. В манастира са се намирали мощите на светеца, преди да бъдат пренесени в църквата “Свети Апостоли” във Велико Търново”, коментира една от най-активните в групата Елена Стоянова .

„Винаги като тръгвам на поход, се екипирам както за слънце, така и за дъжд. Не тръгвам без дъждобран, храна, вода и удобни обувки“, коментира планинарят Валери Георгиев. „Това е вторият ми поход до Монашеската пътека, сега обаче времето беше с нас, преди три години минахме маршрута в мъгла и облаци. Не успях да се насладя на гледката. Сега обаче пейзажът беше невероятен“,  уточни кюстендилецът.

Продължителното изкачване обаче не попречи на туристите, след като хапнаха, да се хванат и на хорото на все още зелената поляна.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *