След 4-часови остри дебати съветниците освободиха шефа на УВЕКС Кр. Аргиров, назначиха колегата си Д. Димитров

Три дни преди изтичане на договора за управление бе избран нов временен управител на общинско дружество УВЕКС в Сандански. Това стана факт по време на проведеното редовно майско заседание на ОбС, на което след четири часа дебати на мястото на досегашния управител Крум Аргиров бе избран съветникът инж. Димитър Димитров. Наложи се заседанието да бъде прекъснато за 10 минути, за да се охладят страстите на съветниците. 

За избора на инж. Димитър Димитров гласуваха 17 съветници – 2-ма от  БСП, 6-има от ВМРО, 3-ма от НФСБ, 4-ма от Земеделски народен съюз „Александър Стамболийски” и двама от РЗС, Красимир Петров се въздържа. Не гласуваха Антон Цанев, Георги Георгиев, Зорица Органждиева, Радостина Орманлиева, Калин Терзийски и д-р Христо Мегеров.

Номинацията на инж. Димитър Димитров бе направена лично от кмета Атанас Стоянов. Той обяви, че предлага инж. Д. Димитров за управител на общинското дружество с ясната идея за промяна. „Тази промяна бе искана от жителите в община Сандански и след като изчакахме да изтече тригодишният срок на управление на настоящия управител Крум Аргиров, внасяме предложение за избор на нов управител. Договорът на Кр. Аргиров изтича на 29 май, правим го сега, за да не изпаднем в неадекватна и деликатна ситуация дружеството да остане без управител. Необходимо е да изберем нов управител, с нови идеи, проекти за бъдещето на общинското дружество. То е в тежко финансово състояние, с неразплатени задължения към Басейнова дирекция и фирми. Всички познавате инж. Д. Димитров. Това е отговорен и амбициозен човек. Два мандата е общински съветник”, заяви кметът Ат. Стоянов и призова съветниците да го подкрепят.

Първи срещу така направеното предложение се обяви съветникът Антон Цанев. „Ние преди няколко месеца установихме, че финансовото състояние на дружеството е лошо. Ние като че ли не знаехме какво е финансовото състояние и че договорът на Крум Аргиров изтича в края на месец май. Водени са задкулисни договорки, аз в такива не участвам. Какъв е този начин, който пробутвате да влезе като извънредна точка в дневния ред за избор на управител на общинското дружество?”, каза А. Цанев и предложи да се свика извънредно заседание за избор на управител на общинското дружество.

Но това негово предложение не бе подкрепено от колегите му и като извънредна точка в дневния ред бе включено предложението на кмета Ат. Стоянов за избор на временен управител на УВЕКС.

Първата номинация бе направена от съветника Георги Георгиев за удължаване на договора за управление на Крум Аргиров до половин година, до провеждане на конкурс. Той мотивира своето предложение, че е летен сезон, проблемът с водата ще е сериозен и ще оставят много хора без вода.

Съветникът Живко Иванов бе категоричен, че не е редно да се предлага избор на управител в последния момент. Ние нямаме съгласно правилника да упълномощаваме кмета да назначи временен управител. И как ще определим възнаграждението и срока на управление, след като не е приет новият правилник? Не става така”, каза Ж. Иванов.

След това кметът Ат. Стоянов поясни, че въпросите са важни, но трябва да се промени философията, начинът на работа в дружеството. „Гласувани са и работят важни временни комисии за изготвяне на нови наредби, тъй като старите наредби са в съда и много скоро те ще бъдат обявени за нищожни. И затова в най-кратки срокове апелирам временните комисии да изготвят наредбите и същите да бъдат гласувани в Общинския съвет. Предстои и избор на нов управител на Югозападна болница, ако не бъде изготвена новата наредба, няма как да се случи и този конкурс”, каза Ат. Стоянов. И допълни, че оставането на Крум Аргиров като управител в този период до провеждане на конкурс не е най-удачното решение. „И ви уверявам, че и след 6 месеца няма да има легитимно избран управител”. И затова предложи инж. Димитър Димитров да поеме управлението на общинското дружество до провеждане на конкурс.

„По време на управлението си Кр. Аргиров свърши и много добри неща, изграден бе резервоар, направени бяха много подобрения във водопреносната мрежа и в част от населените места. Проблемът идва от това, че цената е изключително ниска. Аз съм в добри отношения с Крум Аргиров, но в личен разговор с него преди няколко дни той ми каза: „Ще ви бъда благодарен, ако ме освободите”. Колективът е демотивиран, ниски заплати, нито един от двамата инженери не желаят да поемат управлението поради натрупаните задължения. Дружеството е един потъващ кораб и вие, съветниците и общинската администрация, ще трябва да търсим начин да разрешим проблемите, тъй като проблемите са много, не е само в кв. “Изгрев”, а те са на ул. „Чудомир Катранджиев”, на ул. „Първи май”, „Свети Кирил и Методий” и др.”, посочи още кметът Ат. Стоянов. 


Новият управител на УВЕКС инж. Д. Димитров бе поздравен от Янко Ангелов

Като пример той посочи, че от 70 души щатен персонал само 8 са работниците по авария, а 12 работят на пречиствателната станция. „Трябва да се търси начин за реорганизация на работата в общинското дружество, с ново лице, с нов бизнес план, който да бъде приет през месец юли и да се представи в КЕВР”, заяви градоначалникът.

Съветникът Румен Пачов поясни, че по време на управлението на инж. Тодор Гикински дружеството е приключвало годината на печалба от 360 000 лв., със закупуване на нови автомобили, товарни и служебни коли. А сега дълговете са над 1 милион лева.

Преди да бъде гласувана неговата номинация, инж. Димитър Димитров поиска подкрепа от колегите си съветници и даде уверение, че ако няма подкрепа от Общинския съвет и от Общинската администрация, сам ще напусне мястото, няма да се подлага на унижение и да се гърчи пред принципала Общински съвет.

В двумесечен срок по предложение на Яне Янев инж. Димитър Димитров ще трябва да представи справка за извършена от него проверка за 10-годишен период от финансовото състояние на дружеството. Той даде уверение, че ще се опита да извърши тази проверка и да я представи на местните законотворци, от които поиска пълна подкрепа, но не я получи по време на гласуването. 

Инж. Димитър Димитров работи във фирма “Бетон” в Сандански като технически ръководител. Втори мандат е общински съветник. Той зае мястото на д-р Димитър Станоев, който депозира заявление за напускане от Общинския съвет. С избора на инж. Д. Димитров той ще трябва да освободи мястото си в Общинския съвет и от фирма “Бетон”, тъй като фирмата участва в общи проекти с общинското дружество. 

ЛИДИЯ МАНЕВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *