След 5-г. съдебна сага Ил. Пасков окончателно успя да отмени заповедта на екскмета на Сандански К. Котев да не спират коли пред хотела му

Община Сандански не успя да спаси заповедта, издадена от екскмета Кирил Котев, с която се забранява паркирането в района на хотел „Свети Никола” в курортния град. Срещу тази заповед още през 2017 г. скочи собственикът на хотела Илия Пасков. Забраната на движението, паркирането или домуването на пътни превозни средства върху общинска собственост с обхват в района на ул. “Македония” и площад “България” – в района на хотел “Свети Никола”, според Пасков ограничава свободния достъп до публичната собственост и възпрепятства бизнеса му.
През 2018 г. Административен съд – Благоевград отмени кметската заповед с мотив, че кметът няма правомощия да въвежда забрани за движение, паркиране или домуване на пътни превозни средства върху имоти – публична общинска собственост, каквито безспорно са улиците и площадите в Сандански, а съгласно закона Общинският съвет е органът, който може да го направи чрез промени в Наредбата за опазване на обществения ред, обществената чистота и спокойствието на гражданите.
Благоевградският съд отмени заповедта на Кирил Котев и дори го осъди да плати 570 лева съдебни разноски на Илия Пасков, последва обжалване във ВАС, откъдето върнаха обратно преписката в Благоевград за разглеждане в нов съдебен състав. Делото отново извървя същия съдебен път и след като ВАС за втори път отмени заповедта на Котев, този януари юристите на общината пак обжалваха съдебния акт.
Така след 5-годишна съдебна сага преди дни върховните магистрати най-сетне излязоха с окончателно решение по казуса – кметската заповед от 11.11.2016 г. е незаконна, затова настоящият кмет на Сандански трябва да я отмени с оглед мотивите на съда и да заплати на Илия Пасков още 300 лв. разноски за касационната инстанция.
Този път мотивите за отмяната на заповедта са поради нейната неяснота – според върховните магистрати Котев е издал забраната за паркиране пред хотела, без да изложи съображения за нейното налагане, не е посочил какви точно са нарушенията на обществения ред, когато колите спират отпред, какво е конкретно застрашеното общинско имущество и т.н. Освен това той дори не уточнил дали визираната забрана за движение се отнася до пешеходна зона, или до уличната мрежа.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *