След 80 дни пауза 30% от малчуганите в Кюстендил се върнаха вчера в детските градини

След  близо 80-дневна пауза малчуганите в Кюстендил се върнаха в детските градини. Те влязоха в сградите след проверка на здравословното им състояние. Репортерска проверка установи, че в две от забавачките 30 на сто от децата пристъпиха прага на заведенията. Родителите пък попълват и декларация. Направен е и график за прием, така че да няма струпване на родители и  да се спазва социалната дистанция от 1,5 метра.  1415 е броят на децата, записани в детските заведения в Кюстендил, като на 30% от тях родителите са заявили желание това да стане от 27 май.

„Нямам притеснение, вкъщи много говорихме как да се мият ръцете, уточнихме начина и малкият е наясно, че трябва да отива до чешмата след всяко пипане на повърхности и ходене на тоалетна. Малки са, едва ли всичко ще успеят да изпълнят, но все пак учителите са подготвени повече. С голямо нетърпение чакахме детската градина, искаше ми се и училищата да започнат през лятото, но уви”, споделя майка.

Изискването е в групите да са между 10-12 деца, а по време на игра се ползват играчки, подлежащи на дезинфекция.

Директорите на детските градини трябва да съблюдават разпореждането четири пъти на ден да дезинфекцират площадките и помещенията. Персоналът има предпазно облекло. Към родителите са отправени изисквания, с които те дават информирано съгласие детето да не идва болно на детска градина. Ако бъде с температура по-висока от 37.3 градуса  детето се връща. В забавачките също се мери температурата с живачен термометър.

„Набавили сме всички дезинфекционни материали за почистване на подове и повърхности, за почистване на ръце. Снабдили сме и с шлемове. Учителите знаят, че трябва да преобличат дрехите си, когато идват на работа. Намерили сме и подходящите места, където това да става. Всички са инструктирани. Изработили сме вътрешни нови правила за работи при епидемиологична обстановка”, сподели директорът на ДГ „Славейче” Соня Сотирова.

Първите занимания за децата бяха по-лесен и достъпен начин да се запознаят с историята на коронавируса.

Очаква се посещаемостта да скочи на 40 на сто от следващата седмица.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *