СЛЕД COVID-19: Все повече хора се долекуват с дихателна гимнастика

Все повече преболедували от COVID-19 се долекуват с дихателна гимнастика. Няколко болници в София, сред които „Св. Анна“, Александровска и „Пирогов“ предлагат подобни програми за рехабилитация. Причината – много от преболедувалите имат оплаквания, като задух и умора, дълго след отрицателния PCR тест.

Мартин Димитров се среща с COVID-19 преди 2 месеца. Лечението му протича по план и успява да пребори вируса. Въпреки отрицателния PCR тест обаче, част от симптомите не отшумяват „Две-три седмици след това започна да ми става по-трудно, да изпитвам задух“, разказва той.

УМБАЛ „Александровска“ стартира програма „ПостКовид“

Притеснен за здравето си отново търси медицинска помощ, а ръка му подават медиците от Окръжна болница. „Той е предразположен и към по-наднормено тегло. Това също е фактор, който при тези пациенти подпомага по-продължителното възстановяване след това“, казва Александър Василев.

Затова специалистите подлагат Мартин на дихателна гимнастика, а програмата му изготвят индивидуално.

Първото нещо преди да започнат процедурите е да се измери дихателният обем. Показателите на Мартин са в норма, което му позволява да започне серия от четири последователни упражнения. Процедурите за деня завършват с кислородотерапия.

Рехабилитацията е безплатна за пациентите и се поема от Здравната каса. Продължителността й обаче е не повече от 10 дни. „Целта на нашата рехабилитация е ние да обучим пациента в правилно дишане и той да продължи вкъщи, защото рехабилитацията не свършва дотук“, казва Д-р Нина Гацова.

САМО ЗА ЧАС: Над 7000 се регистрираха онлайн за ваксиниране

Преди да се обърнем към рехабилитационните програми обаче, как да сме сигурни, че борбата с вируса не е приключила? Оказва се, че спектърът от симптоми е широк. „Промени в кръвното налягане, главозамайване, световъртеж, тревожност, нарушение на съня“, посочва д-р Гацова.

В случай на съмнение за пост-ковид симптоми, записването за рехабилитация е възможно с направление от личния лекар.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *