Сливите в Кюстендилско се чупят от плод, производителите недоволстват от ниска цена – 30 ст. за килограм, берачите вземат 5-10 ст., надяват се на 15

Два и половина тона от декар е прогнозата за реколтата от сливи в Кюстендилското поле. Площите с овошки са близо 4000 декара. За втора поредна година стопаните в региона едва смогват да приберат плода от натежалите дръвчета. И тази година обаче цената, на която се изкупуват, е ниска – 30 ст. за килограм. 

„Не се занимаваме със сливи, защото държат ниска цена. Няма пазар и не можеш да ги продадеш”, споделя черешопроизводител от село Соволяно. Иначе 80% от сливите в района са от сорта „Стенлей“. При тях прибирането е по-облекчено, тъй като има възможност да става и механизирано

„Добивът на сливи през тази година е добър, но пазар дали ще има не се знае. Цената е слаба. На пазара 70-80 ст. се продават, иначе се изкупуват едва по 30 ст. килото. Тази година  сливите са родили много, то си личи, изпочупиха се  дори клоните”, коментира земеделският производител от село Шишковци Румен Велинов.
Експертите от Института по земеделие уточняват, че реколтата се дължи  на прореждането, получено през пролетния мраз. Според тях дърветата имат способността, когато се проредят плодовете, да увеличават размера на плода и така компенсират загубите от измръзването.

„Дръвчетата направо са се превили от плода, слагах дървени подпори. Основно няма да разчитам на берачи, а на семейството си. Сливите лесно се берат. Не е като черешите. Дори и да не си добър, пак можеш да набереш 500 килограма за един ден”, споделя и Николай Шопов от село Шишковци, той има няколко декара млади сливови насаждения.

„По принцип брането на сливите започва, след като започнат да падат на земята. Основно ще берем аз и жената“, допълва Румен Велинов. „Каквото и да става, няма да дам сливите на безценица. Ще ги продавам на хората за ракия, ако трябва. По груби сметки от 10 кг сливи излиза около 1 литър ракия. Домашният алкохол обаче все още е най-предпочитан от хората, като литърът върви по около 10 лв.“, твърди друг производител.

Освен за  преработвателните предприятия в страната сините сливи отиват и за прясна консумация. „Цената е ниска, но ние не сме тези, които я определят, нашата задача е да произвеждаме повече и качествено”, казват стопаните

Кампанията по прибирането на сливи тепърва започва. Нагласите са, че надниците ще вървят между 5 и 10 ст. за кг набран плод, което обаче е значително ниско. Оптимистичните прогнози са да стигнат до 15 ст.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *