Словашкият министър си оттегли оставката

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак заяви, че е променил решението си да се оттегли заради отказа на Братислава от миграционния пакт на ООН, след като разговарял с премиера, съобщава БГНЕС.

“Реших да продължа изпълнението на мандата на министъра на външните работи и европейските въпроси”, каза той в изявление.

Лайчак подаде оставката си миналата седмица, след като словашкият парламент и правителството отхвърлиха пакта за миграция на ООН, съсредоточен върху насърчаването на сътрудничеството за справяне с нарастващите миграционни потоци в света. Като непартиен кандидат на управляващата популистката лява партия Смер-СД, Лайчак подкрепя пакта, който ще бъде приет на конференция в Мароко следващата седмица.

Премиерът Петер Пелегрини, който идва от Смер-СД, заяви, че ще се опита да убеди Лайчак да остане, но добави, че Словакия няма да отстъпи от отхвърлянето на пакта.

В петък Лайчак каза, че и Пелегрини, и председателят на партията Роберт Фицо са обещали, че “няма да бъдат предприети или приети стъпки, които да поставят под съмнение основните стълбове на нашата външна политика”.

„Приех тези гаранции като сериозни. Само при тези обстоятелства има смисъл да продължа. Бях и продължавам да съм убеден, че решението на словашкия парламент за отказ да бъде част от общите усилия за работа по миграцията не е правилно“, коментира външният министър.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *