Сложиха на “специален режим” печално известния затворник от Петрич Живко Иванов, пратен зад решетките за 16 престъпления

Кюстендилските окръжни съдии под председателството на Надя Георгиева промениха режима на печално известния затворник от Петрич, 41-годишния Живко Иванов, на „специален”. Това означава, че той ще трябва да изтърпя наказанието си в затвора, в постоянно заключено помещение, при засилен надзор и охрана. Няма да може да участва в никакви колективни мероприятия с другите лишени от свобода и ако за него има определена работа, може да я извършва само с охрана.

Живко Иванов е с наказание 12 години „лишаване от свобода”, наложено му с Определение № 291/18.12.2012 г. на Благоевградския окръжен съд.

 До смяна на режима от „строг” на „специален” се стигна за грубо и системно нарушаване на установения ред и отрицателно влияние върху останалите лишени от свобода. Чрез действията си затворникът системно изразява брутална демонстрация против установения ред, като съществено засяга обществени и лични интереси, или нормите на нравствеността. Грубо нарушение според съда е това, че отправил псувни към служител от надзорно-охранителния състав.

Живко Иванов, който е от ромски произход, е с 34 присъди, основно за грабежи, кражби и побои. Последното 12-годишно наказание е кумулация за общо 16 престъпления. В затвора е наказван многократно за сбивания, заплахи за саморазправа с длъжностни лица, за държане на мобилен телефон . Сред най-драстичните му деяния в зандана е прекарването на елток в килията си през нощта.

Според последната медицинска справка, изготвена на 26.11.2018 г., Живко Иванов е бил диспансеризиран към медицинския център на затвора с личностно разстройство с отклонения в емоционалната сфера и хроничен гастрит. Поведението на лишения от свобода в затвора е характеризирано с необосновани и ултимативни искания, заплахи за самонаранявания и разрушително поведение, незачитане на правилата за вътрешен ред, което поражда чести конфликти с администрацията.

Множеството становища на психолозите сочат, че затворникът има нестабилно поведение по време на продължителния му престой в затвора и проблематична приспособимост и адаптация към условията на строги ограничения и контрол. В края на миналата година той е изолиран в „наказателна килия”. Последната заповед за наказание е след като в спалното помещение под леглото му е открита туба от 5 литра, пълна с джибри.

Решението на съдия Надя Георгиева подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *