HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Служители: С черен списък с 16 души за уволнение шефът на ВиК – Петрич Ив. Христов превиши правата си, чисти неудобните

„Избраният преди по-малко от месец временен управител на общинското ВиК в Петрич Ивайло Христов превиши грубо правата си, предлагайки масови съкращения в дружеството”, алармираха служители във ВиК. Според тях Христов се захванал със задачата да махне неудобните хора още в първите дни след назначаването му за поредния временен управител и за една седмица успял от 95 души да редуцира персонала до 79. Предположението на работещите в дружеството е, че той прави чистка на хората, които не одобряват управляващите, и пример за това е лидерът на общинските съветници от БСП Димитър Капитанов, който е контрольор на ВиК за селата от Подгорието и също е в списъка на бъдещите безработни.

Мотивите на Ив. Христов за предлаганите съкращения са лошо финансово състояние на дружеството, което не е никаква новост. Според опонентите на местната управа, най-активни от които са съветниците от ВМРО, в дружеството обаче има много по-сериозни кусури от щата. Само преди 2 месеца председателят на общинското ръководство на ВМРО-БНД – Петрич и общински съветник Стоян Божинов поиска временният областен управител Валери Сарандев да разпореди обща проверка в общинското дружество ВиК – Петрич, включваща финансова ревизия, законност на сключваните договори, легитимност на договора за управление на предишния временен управител Илиан Ушев, отчетност, спазват ли се задълженията за осигуряване на качествена питейна вода, доставят ли се дезинфекционни материали, какви количества вода от кого и как се изразходват. Тогава Божинов обяви, че дружеството е ударено с акт за 47 267 лв. от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ заради неплащане на задължителните държавните такси за водоползване, има задължения към НАП и ЧЕЗ, както и финансова санкция заради отклонения от нормите за качеството на питейната вода и неизвършвана задължителна дезинфекция на водата. Освен това Божинов обяви, че ВиК – Петрич не провежда законовите процедури при възлагане на договори за изпълнение на обществени поръчки, а техниката и работниците на предприятието масово извършват дейности, които са извън предмета на дейност на ВиК.

На Сарандев не му стигна времето или желанието да инициира такава проверка във ВиК – Петрич, а в момента чрез поредния вр.и.д. управител кметът Димитър Бръчков и председателят на ОбС Георги Тренчев си измиват ръцете преди вкарването на дружеството във Водната асоциация, убедени са опозиционно настроените общински съветници.

Очертава се сесията в понеделник, както и априлската, отново да бъде посветена главно на ВиК – Петрич. Първо съветниците трябва да разгледат предложения от Христов списък за съкращения, което със сигурност ще нажежи страстите, а в дневния ред е включено и гласуване предложение на кмета за насрочване на конкурс за избор на управител на ВиК – длъжност, която от 3 г. се заема все от временни шефове.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *