Служителки в ДГС – Якоруда заподозрени от роднини в незаконна сеч на гора в м. Трещеник

Две служителки в Държавно горско стопанство – Якоруда имат пряко отношение към незаконна сеч на около 100 кубика бял бор и извозването му в неизвестна посока без превозен билет, обявиха в редакцията на в. “Струма” якорудчанката Ваня Еврова и синът й Васил. Ето разказa на Ваня Еврова:
“Съпругът ми Михаил Николов Евров е един от наследниците заедно със сестра му Лиляна Попова, Георги Никулкин, Здравка Трантина, Мария Самарджиева и Росица Коцева на 40 дка гора в местността Трещеник на гр. Якоруда. Парцелът не е разделен.
През февруари синът ми Васил минал край мястото и с изумление видял, че голяма част от гората е изсечена.
Направихме наше проучване и установихме, че последните 4-ма наследници се съюзили срещу мъжа ми и сестра му Лиляна, наели фирма “Алекс 200” на Димитър Ботушанов и я пуснали в парцела да сече. Едва ли е случайно, че съпругата на Димитър Ботушанов – Нина, е секретар на ДГС – Якоруда, а Здравка Трантина е нейна колежка – служител е в същото горско стопанство.
Проучихме още, че на 14 октомври 2016 г. на Здравка Трантина са издадени 2 разрешителни за сеч – едното за 76, а другото за 92 плътни кубически метра бял бор.
След като наели фирмата на Ботушанов, роднините на съпруга ми спазарили Цветко Алексиев да направи маркиране на дърветата с контролна горска марка. После в терена влезли и дървосекачите. По наши изчисления са отсекли между 80 и 100 кубика бял бор. Целият този дървен материал после е извозен без превозен билет, който е задължителен документ, доказващ, че дърветата са законно добити.
Проверихме в системата на Изпълнителна агенция по горите и се убедихме с очите си, че такъв билет липсва. Същото го потвърди и подвижната охрана на РДГ – Благоевград, които миналия петък отведохме на място. Те се обадиха в РДГ – Разлог, звъняха и на Ботушанов и той сам им призна, че не е имал превозен билет за дървения материал. Горските ни обещаха още на следващия ден да отидат в Трещеник да направят констативен протокол за сечта в гората ни и се надявам, че са го свършили.
По груби сметки за отсечените дървета роднините са получили между 8000 и 10 000 лв. Но тук дори не става въпрос за парите, а за законността на сечта, защото без наше съгласие дървосекачите не са имали право да влизат. Не можем да разберем защо са отсечени най-дебелите дървета, а има и още доста маркирани борове, чиято участ вероятно ще е същата. Не е ясно и къде са откарани трупите – информация, която се вписва в превозния билет, което ни навежда на мисълта, че сред тях може да има и много немаркирани дървета.
И в крайна сметка поне на нас това въобще не ни прилича на санитарна сеч, която се прави за пресметнато прореждане на гората, за да могат останалите дървета да се развиват правилно. В нашия терен е сечено поголовно.
Още на 8 март звъннах на Здравка да я питам какво е станало с гората ни, но тя се извини, че били на банкет и не можела да говори. Оттогава всъщност въобще не иска да говори с нас.
С любопитство ще проследя реакцията на ДГС – Якоруда по случая, в който са замесени двете горски служителки. Не сме обсъждали още в семейството, но е много вероятно да си поискаме чрез съда частта от парите, които роднините са взели, за да съсипят гората, останала от дядото на съпруга ми.
ВАНЯ ЕВРОВА, Якоруда

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *