Служител в ареста не пусна вещото лице д-р Солакова да прегледа задържания за обира на кафеавтоматите в благоевградската болница и провали дело за мярка

Криминално проявеният Л. Тренев изкара 24 ч. на свобода, арестуваха го на другия ден с краден алкохол, съдия Е. Николова пусна жалба и настоя за проверка по случая

Криминално проявен, задържан за кражба на пари от автомати за кафе в благоевградската болница, бе освободен без мярка, след като служител на Областна служба „Изпълнение на наказанията” бойкотира съда и отказа да допусне в следствения арест вещото лице да извърши медицинска експертиза.

Скандалната ситуация се разиграла миналия петък, когато Любомир Тренев бил доведен в Районен съд – Благоевград за разглеждане на внесеното искане от прокуратурата да бъде задържан под стража. 40-годишният благоевградчанин бил заподозрян, че откраднал около 500 лв. на монети от вендинг автоматите за кафе, поставени пред отделенията по реанимация, кардиология, урология, хемодиализа, родилно. Кражбите били установени от собственика на кафемашините, който открил празни монетарниците, въпреки че вендинг автоматите не били разбити. Интервенция имало и върху автомата, поставен пред Спешен център, но монетите били вътре.

Криминалисти иззели запис от камерите за видеонаблюдение и привикали в полицията наркомана Любомир Тренев, който разказал, че с помощта на пинсета е прибрал монетите и си купил дрога. Когато бил доведен в съда за мярката, наркозависимият мъж едва се държал и припадал, поради което дежурният съдия Екатерина Николова назначила съдебномедицинска експертиза, преди да се произнесе по мярката, и отложила заседанието за понеделник.

От вещите лица психиатри се съгласила само д-р Адриана Солакова, която се върнала от път, за да отиде в следствения арест и да извърши прегледа на задържания Тренев. Само че лекарката не била допусната от служител, който казал, че тяхното работно време е до 17 часа. Огорчена от отношението, лекарката се отказала от експертизата и си направила отвод.

За скандалното неизпълнение на съдебното разпореждане съдия Николова написала жалба до директора на ОДИН – Благоевград Милан Миланов с искане да бъде извършена проверка и потърсена отговорност. В понеделник когато Любомир Тренев бил доведен за делото, на съдията не останало нищо друго, освен да го освободи, тъй като определението за медицинска експертиза не било изпълнено и изтекли всички законови срокове за неговото задържане.

Още на другия ден обаче той бил арестуван от полицаите, тъй като бил заловен с бутилка алкохол, за която имали съмнение, че е открадната. Междувременно след проведени разговори на съдийката с директора на ОДИН Миланов и извинения към д-р Солакова лекарката все пак успяла да прегледа повторно арестувания Тренев, когото служителите от следствения арест този път конвоирали до кабинета й.

За безпрецедентното възпрепятстване работата на съда стана ясно вчера, когато Любомир Тренев бе доведен в залата за мярка. На въпрос на съдия Николова каква е причината да бъде отново задържан, Тренев заяви, че във вторник бил арестуван от полицаите до магазина. За бутилката скъп алкохол, открит у него, обясни, че тръгнал да я носи на д-р Георги Димитров от Центъра за психични заболявания, който му бил лекуващ лекар.

„Как е лекуващ лекар, като миналия петък той заяви, че не сте на лечение при него и отказа да бъде вещо лице?”, попита съдията. „Имам направление от личния лекар да отида при него. Не го нося, защото остана при вещите ми  в ареста“, отговори обвиняемият.

Д-р Солакова посочи, че Тренев е на хероин и при прегледа се е оплаквал от болки в ставите, напрежение,  безсъние, липса на апетит, което било симптоматика за средна степен на абстиненция. „Най-силна е абстиненцията в началото, но с помощта на медикаменти се преодолява до 2 седмици, за което съм му изписала рецепта. Лекарствата не са скъпи, близките ги купуват и могат да ги донесат в следствения арест. Това състояние може да се овладее и без лечение”, заяви д-р Солакова, която си тръгна с благодарности и извинения от съдията, че е била поставена в такава ситуация от служителя на следствения арест.

Прокурор Цветанка Гогова пледира да му бъде наложена най-тежката мярка, тъй като е обвинен за кражба при условие на опасен рецидив и с оглед на богатото му криминално минало и 30 осъждания  съществува опасност да се укрие или извърши друго престъпление.

Защитата посочи, че той е бил на свобода и не е избягал, и поиска по-лека мярка, за да може да се лекува. Тренев също помоли за това, тъй като имал желание най-сетне да се избави от наркотиците и да заживее като нормален човек.

Съдия Николова прецени, че мястото му е зад решетките, тъй като вместо да отиде да се лекува, още на другия ден е заловен от полицаите заради нова кражба, а спрямо него има и други висящи дела. „Задържането ви не само че е единствената адекватна мярка, но и по-здравословният вариант, тъй като ще можете да се изчистите от наркотиците”, заяви съдията.

Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

1 снимка Л. Тренев е обвинен за серия кражби от кафемашини в МБАЛ – Благоевград   

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *