Случаят Навални: Русия заплаши ЕС с ответни мерки, ако й наложи санкции

Русия заплаши днес Европейския съюз с ответни мерки, ако й наложи нови санкции заради хвърлянето в затвора на руския опозиционен лидер Алексей Навални и репресиите срещу протестиращите негови привърженици, предаде Франс прес.

“Бих искала да предупредя нашите европейски партньори да не предприемат какъвто и да било необмислен нов ход. Той неминуемо ще бъде последван, както разбирате, от пропорционален отговор”, каза на пресконференция говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Тя имаше предвид водените в Брюксел разговори за налагане на нови санкции срещу Кремъл, отбелязва АФП.

“Абсолютно неприемливо е човешките права и демократичните принципи да бъдат използвани като геополитически инструменти”, подчерта Захарова.

Във вторник върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел препоръча да бъдат наложени нови санкции на Русия, която експулсира трима европейски дипломати по време на посещението му в Москва миналата седмица. Очаква се Борел да представи съответни предложения на срещата на министрите на външните работи на страните членки на 22 февруари.

Отношенията между ЕС и Русия се обтегнаха през последните години заради разногласията им по различни въпроси като Украйна, Сирия и Либия, към които наскоро се добави и случаят Навални.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *