Слънцето заспа, учени вещаят сериозни климатични промени

Учени обърнаха внимание на факта, че това лято на Слънцето не е имало нито едно изригване, което би могло да повлияе сериозно на нашата планета. 

Това заявиха учените от Физическия институт към Руската академия на науките.  Изследователите поясниха, че за цялата съвременна история на наблюдаването си това е четвъртият по дължина интервал, в който не се наблюдава слънчева активност. 

Малко увеличение на активността на Слънцето бе отбелязано в средата на май 2019 година, тоест преди повече от 100 дни.  Намаляването количеството на петната по Слънцето и намаляването броя на изригванията са характерни признаци за минимума на слънчевия цикъл. 

Освен това, на Слънцето изчезна магнитното поле, което е причината за появата на петната и изригванията.  Отслабването и засилването на магнитното поле на Слънцето се случва на всеки 11 години. 

По думите на експертите, намаляването броя на изригванията не носи опасност, но може да се говори за случващи се на Слънцето сериозни промени, които може да повлияят на излъчваната светлина, спектъра на излъчване и климата на Земята.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *