Смокинята държи болестите далеч

Оригинална фраза е да „засадим смокиня на (нечие) огнище“. Легендата гласи, че смокинята изсмуква всички хранителни вещества от почвата, в която е засадена, което затруднява нещо друго да расте в близост до нея. Така че тази поговорка се използва, когато някой или нещо се опитва да съсипе някой друг в дадена ситуация.

Тази фраза е полезна в ситуации, когато някой се опитва да реши проблем извън възможностите си, например когато съпругът ви настоява да поправи електрическа инсталация или водопровода, когато би било по-практично да се обадите на професионалист. Това буквално се превежда на „Баклава не може да се направи от просено брашно, а баница не може да се направи от смокиня“, което означава, че за всяка работа изисква инструмент и/или човек, който да го направи.

Как са полезни смокините за вас?

Според д-р Халит Йеребакан смокините са с високо съдържание на минерали и съдържание на разтворими фибри, което ги прави доста популярни по целия свят. Някои от минералите, с които се гордее този плод са калий, който според Йерекабан помага за регулиране на кръвното налягане и магнезий. Смокините съдържат 2900 калории на килограм и имат високо съдържание на фибри, което ги прави идеалната закуска за тези, които искат да отслабнат.

Смокините са деликатен плод и обикновено се сушат или консервират като конфитюри, за да могат да се консумират целогодишно. Турция е най-големият производител на сушени смокини в света и Беломорието, което е известно с благоприятните условия за отглеждане на плодовете./БГНЕС

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *