Смрад на фекалии затисна Пороминово! Грозната истина: нелегални отходни тръби пълнят с „екстрите” селското дере Будовец

Смрад налегна кочериновското с. Пороминово в най-топлите летни дни и принуди служители от РИОСВ – Благоевград, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и на общинската администрация в Кочериново със запушени носове да проверяват на място откъде е вонята. Тъй като проверката бе по конкретен сигнал, тя отведе групата директно до селското дере Будовец, в което бяха открити заустени нелегални отходни тръби от жилищни сгради и по двата му бряга.

От кметската администрация признаха, че селото е без изградена канализационна мрежа, общината има разработен проект за изграждане на канализация, но до момента той не е одобрен за финансиране. По тази причина пороминовци масово изливат фекалиите си в селското дере с незаконни тръби за събиране и отвеждане на отпадъчни води, изградени без необходимите строителни разрешения и документи.

От РИОСВ уточниха, че на основание чл. 46, ал. 4, т. 2 от Закона за водите в случаи на неизградена канализационна мрежа в границите на населеното място за обекти, които формират битово-фекални отпадъчни води, се прилагат разпоредбите на Закона за устройство на територията, за което компетентен орган е не екоинспекцията, а самата община. За да се предотврати все пак плъзване на зараза, кметът на Кочериново Иван Минков получил предписание до изграждане на канализацията да задължи собствениците на имотите, изливащи фекалиите си в дерето, да изградят водоплътни изгребни ями, които да отговарят на техническите и санитарно-хигиенните изисквания. Не е ясно кога и дали това ще стане, при условие че указаният от РИОСВ срок е „възможно най-скоро“.

Проверките на РИОСВ – Благоевград за миналия месец донесоха и два акта за установени административни нарушения – единият е на „Темелков Къмпани“ ЕООД, собственост на Стойчо Темелков от гоцеделчевското с. Мосомище, и е за замърсяване на въздуха с прахообразни вещества, резултат от дейността на цеха му за първична обработка на дървесина. Другия акт получи гъркът Хараламбос Кондалонис, чиято регистрирана в Сандански фирма “Регина транс“ ЕООД водела доста немарливо отчетност на отпадъците, с които се занимава. Само преди 3 г. фирмата получи разрешително от българските институции да изкупува от Гърция по 73 000 тона годишно хартиетни, пластмасови и текстилни отпадъци и явно бизнесът потръгна добре, защото гъркът веднага стартира инвестиционно намерение да построи в местността Шопов гроб на санданското с. Ново Делчево бензиностанция, метанстанция, магазин за промишлени стоки, сервиз за смяна на авточасти и мотел с 40 легла.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *