Снежна седмица и захлаждане

Температурите през почивните дни ще се колебаят между 5-6 градуса през деня. В Предбалкана ще е по-топло с температури до 10-12 градуса. Захлаждането от понеделник нататък ще е с градус-два. Към средата на седмицата минималните температури сутрин и вечер ще са около минус 2-минус 3 градуса.

Почти цялата следваща седмица се очертава снежна, макар че валежите ще са слаби. Не се очаква натрупване на значителна снежна покривка. В неделя срещу понеделник ще започнат валежи – отначало дъжд, по-късно дъждът ще преминава в сняг.

Безветрието в петък и събота създава условия за натрупване на високи концентрации на фини прахови частици във въздуха над големите градове. Рано сутринта в петък силно замърсен беше въздухът само в Русе и Горна Оряховица – в 04:00 часа сутринта стойностите на концентрацията на фини прахови частици (PM10) в Русе беше около 85 микрограма на кубичен метър, а в Горна Оряховица – около 75. 24 часа по-късно към градовете с концентрация на прах над нормите вече са още Видин, Плевен, Шумен, Варна, София, Перник, Пловдив, Благоевград и Смолян. В столицата три от станциите – „Надежда”, „Хиподрума” и „Павлово” – отчитат концентрация на фини прахови частици два пъти над допустимата среднодневна норма.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *