Собственикът на ВИП комплекс „Любовище“ край Мелник отърва връщане на 310 818 лв. евросубсидия, плащат му и 6088 лв. съдебни разноски…

Собственикът на 3-те луксозни къщи за гости в санданското с. Любовище, финансирани с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони, Валентин Балтов се спаси от връщане на 310 818 лв. на ДФ „Земеделие“. Претендираната сума за възстановяване, част от отпуснатата безвъзмездна субсидия в размер на 391 160 лв., е заради неизпълнение на задължения от „ВИП – Любовище“ ЕООД в сключения на 21.06.2012 г. договор, както по отношение на заложените  приходи в бизнес плана, така и на заетост.

При проверка на ДФЗ  е установено, че от заложени 133 380. лв. за двете пълни финансови години (2015 и 2016 г.) в бизнес плана са реализирани 10 716 лв., т.е. усреднено за 2 години, е постигнато изпълнение в размер на 8.03%. За цялата финансова 2017 г. приходите от субсидираната дейност са 0.00 лв. Нарушението се квалифицира като голямо, тъй като засяга условията, при които проектът е бил одобрен за финансиране, и подкопава постигането на целите на предоставеното подпомагане. В одобрения с договора за подпомагане бизнес план е заложено осигуряване на заетост на 2 лица (1 бр. управленски и 1 бр. производствен персонал). Проверяващите установили, че за 2014, 2015 и 2016 година няма нает персонал по предназначение. На трудов договор бил нает „лесовъд“ и „резач горски дървен материал“, в същия отрасъл бил назначен и самият едноличен собственик на дружеството „ВИП – Любовище“ ЕООД Валентин  Балтов. Така посочените назначения според ДФЗ не може да бъдат отчетени като изпълнение на заложените в бизнес плана показатели за осигуряване на заетост в резултат от реализирането на проекта.

Според проверяващите има неизпълнение на основната цел на мярка 311 от ПРСР, поради което следва да бъде върната евросубсидията от 310 818 лв. На Валентин Балтов бил връчен акт за установяване на държавно вземане от 27.04.2021 г., издаден от изпълнителния директор на ДФЗ, който той оспорил в Административен съд – Благоевград.

При разглеждане на делото от съдия Димитър Думбанов е допусната счетоводна експертиза, в която вещото лице е изследвало по години реализираните приходи от нощувки в къщите за гости, изчислило е процентите на неизпълнение съгласно заложеното в бизнес плана по отношение на приходите от продажба на нощувки и по отношение на устойчивата заетост /персонал/. Според съдията актът е незаконосъобразен, тъй като е издаден след 5-годишния мониторингов период, който изтекъл на 21.06.2017 г., а наред с това са допуснати и съществени процесуални нарушения. С тези мотиви актът на изпълнителния директор на ДФЗ е отменен, като фондът е осъден да изплати съдебни разноски в размер на 6088 лв. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Припомняме, че през лятото на 2020 г. ваканционен комплекс „ВИП – Любовище“ бе обявен за продажба с цена 450 000 евро без ДДС. Според обявата се продава „разработен бизнес комплекс от къщи за гости“, построен през 2016 г., който се състои от 3 луксозно обзаведени къщи с площ от по 164 кв.м, двор от 5 дка, джакузи, 2 басейна /18 на 7 метра и 5 на 3 метра/, ресторант с 36 места на закрито, 5 беседки с 30 места на открито и бар от 60 кв.м.

Според допълнително представената информация комплексът разполага с автоматично и улично осветление, малкият басейн и джакузито имат подгряване и функционират и зимата, има външно и вътрешно музикално озвучаване и допълнителен резервоар за вода от 40 кубика. В двора пък са засадени палми, овошки, храсти, цветя и няколко различни сорта грозде.

Проектът „ВИП – Любовище” близо до Мелник е вдъхновил доста пикантни слухове сред чиновниците в ДФЗ, един от които е, че собственикът на комплекса е бил шофьор на ексдепутата Яне Янев.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *