Собственикът на водопровода в Брежани влиза във владение на 21.02., след 6 м. чакане на 128 000 лв. от държавата жителите плашат с гражданско неподчинение

Собственикът на промишления резервоар и водопровод на симитлийското с. Брежани забрани с разлепени в района обяви всякакво влизане на външни хора в частната му собственост, считано от 21 февруари т.г.

Това става половин година след като 600 жители на селото направиха подписка с искането държавата да отпусне на селото им 128 000 лв., за да могат да откупят от него промишления водопровод на ликвидираната мина „Пирин“ и да продължат да го ползват за поливане, както досега.

Подписката бе адресирана до премиера Бойко Борисов, евродепутата Андрей Новаков, депутата от Симитли Стефан Апостолов, министъра на финансите Кирил Ананиев, областния управител Бисер Михайлов, кмета на Симитли Апостол Апостолов и управника на селото Благой Стефанов. Рамо им даде симитлийският кмет, но тъй като сумата е доста голяма за общината, хората разчитаха за парите на премиера. От „Дондуков“ 1 обаче отговор до момента няма.

Обявата на кресненския бизнесмен, че на 28 февруари възнамерява да влезе във владение на водопровода, който приватизирал през 2009 г., активира отново жителите на селото и те започнаха да събират нова подписка. С нея този път те плашат с гражданско неподчинение. Мотивът им е, че без водопровода, който 12 г. ползвали безвъзмездно по добрата воля на приватизатора, селото им ще бъде закрито, тъй като след затваряне на мината в Брежани хората разчитат много на градините си.

Както вече съобщихме, намерението на приватизатора бе да направи МВЕЦ на водопровода, но след разговор с жителите на Брежани се съгласи да им го продаде.

За спасяване на водопровода жителите на Брежани са регистрирали сдружение „Ановете-Брежани“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *