5000 лева парична гаранция и 2 обвинения срещу дупнишкия бизнесмен Кольо Илиев за пожара на АМ „Струма”

5000 лева парична гаранция наложи Районен съд – Дупница за управителя на „Феникс” ЕООД, дупничанина Кольо Илиев, собственик на депото, причинило пожара на АМ „Струма”. Това каза на пресконференция в Кюстендил окръжният прокурор Камелия Стефанова. Срокът за внасяне на парите е една седмица, който тече от понеделник.

На брифинга говорителят на Главната прокуратура Румяна Арнаудова обяви, че Илиев е привлечен като обвиняем за две престъпления, свързани с палежа на депото. С това обаче по думите й не е изчерпан кръгът на обвинените лица. Спрямо собственика на депото е наложена и възбрана за напускане на страната. Румяна Арнаудова не изключи възможността на по-късен етап на производството като обвиняеми да бъдат привлечени и други лица, като сред тях има вероятност да бъдат и длъжностни. „Все пак изминали са само 5 дни от разследването”, добави още тя.

На въпрос на „Струма” за това дали Илиев е съдействал на разследването, прокурор Камелия Стефанова обяви, че на този етап управителят е отказал да дава обяснения, което е и негово право.

Работните обвинения към дупнишкия бизнесмен Кольо Илиев засега са две: за извършено престъпление по Закона за опазване на околната среда, като за това законодателят е предвидил между 2 и 8 години лишаване от свобода, както и глоба от 10 000 до 50 000 лева. Той е управлявал отпадъците не по установения ред и с това е създал опасност за живота и здравето на хората и е причинил немаловажни вреди на околната среда.

Второто престъпление е за извършване на палеж по непредпазливост, при груба небрежност, пламнал е чужд имот със значителна стойност, а именно съоръжения на АМ „Струма”, като тук наказанието е до 2 години лишаване от свобода.

Кольо Илиев е с чисто съдебно досие, не е осъждан за подобни деяния, посочи прокурор Камелия Стефанова.

„Веднага след палежа са предприети действия по неотложност под ръководството на Районна прокуратура – Дупница. Още на 14 август в бърз порядък е направен оглед на района след приключване на пожара между 9 и 11 часа. С мое постановление от 15 август възложих случая на следовател в Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура. Вече са взети проби от складираните отпадъци, тъй като дейността по Закона за управление на отпадъците е регламентирана. Строго е дефинирано точно какви отпадъци могат да бъдат складирани. Ако се касае за опасни отпадъци, е налице друга правна квалификация на деянието. Взети са и отчетните книги, водени от дружеството „Феникс Ресурс” ЕООД, както и годишните отчети. Целта е да се установи каква дейност е осъществявал търговецът и дали тя е била по Закона за управление на отпадъците”, уточни държавният обвинител.

Любопитна подробност е, че с протокол от 23.05.2019 г. на РИОСВ – Перник на фирмата са дадени предписания, които тя е трябвало да изпълни до 31 юли. Тогава екоинспекторите са установили, че в терена под моста на магистралата има складирани отпадъци, посочени са и като вид. Дадено е и предписание те да бъдат преместени и почистени. Установено е, че фирмата „Феникс Ресурс” е подновила дейността си от 2018 година. Разрешителното е за третиране на отпадъци на две площадки.

„Ще бъде проверена дейността на всички контролни органи, имащи отношение по Закона за управление на отпадъците, а това са Агенция „Пътна инфраструктура”, както и кметът на община Дупница, съобразно Закона за управление на отпадъците, както и съобразно Наредбата за управление на отпадъците, приета с решение на ОбС. Ще установяваме какво са направили контролните органи след 31 юли”, допълни Камелия Стефанова.

Назначена е комплексна строително-техническа експертиза за нанесените вреди в резултат на палежа. „За умисъл на пожара на този етап не са събрани доказателства, ако съберем, ще променим етапа на обвинението”, заяви прокурор Стефанова.

Както „Струма” писа, пожарът на АМ „Струма” пламна на 13 август, а заради ситуацията кметът на Дупница Методи Чимев обяви частично бедствено положение. Пожарът беше потушен, но магистралата остана затворена. Вследствие на пламъците по моста има сериозни пукнатини по колоните. От Окръжната прокуратура уточниха, че ако контролните органи установят, че е нарушена разпоредбата, свързана с третиране на отпадъци, могат да постановят принудителна административна мярка – спиране дейността на „Феникс”. Изискани са вече и всички материали от Агенцията по вписванията, както и резултати от проверки, извършени на „Феникс” от РИОСВ през годините.

„Макар да са повдигнати към този момент обвинения на едно лице, това не означава край на досъдебното производство. Кръгът на обвиняемите лица е възможно да се разшири. Имало е още през месец май предписание на контролен орган да се предприемат дейност по премахване на тези отпадъци. Срокът е изтекъл 14 дни преди пожара. Въпросът, който си поставя прокуратурата, е къде са били 14 дни контролните органи и защо не са предприети действия. Могли ли са няколкото контролни органи да предотвратят този тежък резултат”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Дупничанин

    Че му пръднат на оная рябота Българското пръвосъдие като чета и гледам!Българска мафия и правосъдие нармално !!!!!!!!!

    Отговор
  2. Изгорял е

    Тоя явно ще го ” обесят”, дано поне въжето е от бюджета на министерството на правосъдието.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *