Собственикът на изоставените в Осоговската планина коне проговори: За последно ги видях преди Нова година, в този снежен капан реално не са имали много шанс

Собственикът на изоставените коне в Осоговската планина Петър Пищалов твърди, че е търсил животните, но не ги е намерил.

„За последно ги видях преди Нова година. Търсихме тези коне повече от месец и половина. Докато не падна снегът, съм продължавал да ги търся. Качват се хора нагоре, постоянно разпитвам дали са ги виждали”, заяви той.

Както struma.bg писа, десетки коне бедстват на поляните под връх Руен. От около 100-тина коня са оцелели само около 30. От пост в социалните мрежи на Венцислав Венков става ясно, че останалите лежат заринати под снега, паднали от глад.

„Това са моите коне, аз не мога да стоя безучастен. Благодарен съм на хората, които са качили храна. Отговорността си е моя, защото това са моите животни. В този снежен капан реално не са имали много шанс”, призна собственикът.   По думите му, ако някой е знаел от месец и половина, че животните са там, е трябвало да му каже   Той обаче изтъкна, че това са каракачански коне, „които си живеят в планината традиционно от хилядолетия”. „Това не са някакви детски играчки. Конете са доста подготвени за зимата. Имало е случаи, когато коне са изкарвали зимата при подобни условия”, коментира той.   Пищалов призна, че получава субсидия за отглеждането на конете – годишно по 140 евро на животно. По думите му е имал около 70 коня. Според него обаче субсидията не е достатъчна за отглеждането на конете. „Ако човек разчита на тези пари, които трябва да вземе, той е обречен”, посочи той.   „Тази година заради тези субсидии ме скъсаха от проверки. Аз не мога да съм на 100 места едновременно”, допълни още Пищалов.   „Слава богу, че ги намериха”, каза още собственикът.   Той увери, че днес ще качи с шейна в планината. „Ще се опитаме да прокараме партина. Взел съм лекарства и малко храна. Ще преценя обстановката и ще гледам да направя най-доброто за животните”, отбеляза той.

Вчера доброволци са им занесли храна. Хората описват гледката горе като потресаваща. По думите на Венцислав Венков конете са изоставени на произвола на съдбата от месец и половина на билото на планината.

„Покрай европроектите има доста коне в нашия балкан. За съжаление, един недобросъвестен изпълнител на такъв проект си изоставени да умират”, каза пред бТВ спасителят Росен Димитров.Доброволецът Елица Димитрова изтъкна, че животните са заплашени и от ниските температури, и от вълци. Тя разказа, че една от кобилите ще умре всеки момент, а малки кончета отказват да се хранят – знак, че краят им е близо.   „Разплакахме се, просто душата ти се свива. Ти виждаш едни измъчени животинки, хърбави, които едва си стоят на каката, треперят, други вече лежат в снега, умирайки“, разказа тя.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *