Топ теми

Собственикът на ТА „Оазис-А“ Васил Ангелов: С атрактивни пътувания с теснолинейката от Банско до най-високата жп гара на Балканите вече 17 г. даряваме наслада на хиляди деца и възрастни от красотата на Пирин, Рила и Родопа

Вече 17 години благоевградската Туристическа агенция „Оазис-А“ дарява незабравими емоции от вълнуващо пътуване с родопската теснолинейка до най-високата гара на Балканите – Аврамово. Хиляди българи и чужденци, деца и възрастни са се докоснали до уникалната природа на района, в който се срещат три планини – Пирин, Рила и Родопа, благодарение на таланта и изключителния нюх на собственика на агенцията Васил Ангелов към нетрадиционни и уникални по своята същност места и атракции. Провокиран от материал във вестник „Струма“ за историята на Кристиян Ваклинов, който още като ученик през 2014 г. превръща спасяването на линията Добринище – Септември в своя мисия, В. Ангелов се върна назад в годините с разказ за приноса и на компанията му днес теснолинейката да продължава да работи в интерес на местните жители и на туристите.

„Бях впечатлен, че този млад мъж е организирал през годините поредица от акции и пътувания, търсил и привлякъл вниманието на държавата и е успял да постигне много за запазване на линията.

ТЕМАТА Е ЗЛОБОДНЕВНА, ЗАЩОТО ТАЗИ ТЕСНОЛИНЕЙКА Е ОГРОМНО БОГАТСТВО ЗА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ ДА ФУНКЦИОНИРА ВО ВЕКИ ВЕКОВ,

а ние също имаме немалък принос за спасяването й“, отбеляза Васил Ангелов, като подчерта, че подобни работещи теснолинейки има на много малко места в света.

„Това е уникат в дивната планина, който и до днес се смята за чудо на инженерната мисъл и архитектурен шедьовър, а през миналата 2020 г. спечели конкурса на британското списание „Гардиън“ за 10-те най-атрактивни железопътни маршрута в Европа“, припомни туристическият бос и разказа интересни факти от откриването до налагането на пътуването с теснолинейката като специален туристически продукт на ТА „Оазис-А“:

„Този материал ме върна назад във времето през далечната 2004 г., когато за първи път туристическа агенция „Оазис-А“ организира мащабно пътуване с теснолинейката до най-високата жп гара на Балканите – Аврамово, която е част от маршрута по линията  Добринище – Септември. Конкретният повод да се амбицираме да осъществим такова пътуване бе, че се заговори за закриване на теснолинейката. Точно тогава бях до Будва и Дубровник и ми хрумна идеята да предложа различен атрактивен продукт на клиентите ни – пътешествие с влак по тази дестинация. Оказа се обаче, че реализацията на идеята със самолет излиза много по-евтино. Точно тогава се сетих за изключително красивото трасе на родопската теснолинейка с гледки към Пирин, Рила и Родопите. Давайки си сметка какво уникално съоръжение може да загубим и с ясното съзнание за потенциала му като туристическа атракция (без да пренебрегваме нуждата на местните хора от влакчето като единствен транспорт за много от селата), решихме да направим опит да убедим ръководството на БДЖ да запази съоръжението работещо. Ръководството на железниците се оказа изключително отзивчиво и ни предложиха да ни дадат самостоятелен влак, ако организираме пътуване на 400 души. Приехме предизвикателството. Чрез офисите ни в Благоевград, София, Гоце Делчев и Сандански създадохме организация за 420 ученици и учителите им. Поканихме и колеги от Сърбия, Гърция и Македония, които пътуваха в отделен вагон и останаха изключително впечатлени от атмосферата.

ЦЕЛТА НИ БЕШЕ НЕ ДА СЕ ОГРАНИЧИМ САМО С ЕДНО ПЪТУВАНЕ, А В СЪРЦЕТО НА РОДОПИТЕ, НА НАЙ-ВИСОКАТА ЖП ГАРА В РАЙОНА, ДА ОРГАНИЗИРАМЕ И ЗАПОМНЯЩО СЕ СЪБИТИЕ СЪС СКАРА, ЗАБАВНИ ИГРИ И ТАНЦИ.

Доста време ми отне да се свържа с кмета на с. Аврамово за съдействие да осигури маси, пейки и столове и помощта неочаквано дойде от кмета на с. Пашово. Той намери част от инвентара, който ни бе нужен, осигури ни музика с диджей и дори предложи пременени в родопски носии момичета да посрещнат групата ни. И това се превърна в спиращ дъха елемент при пристигането ни. Датата беше 15 май 2004 г. и на голямата поляна имаше още снежец. Тогава поставихме началото на дълга поредица от атрактивни пътувания с теснолинейката, съчетани с паметни празненства в района на Аврамово, които организираме не само за деца, но и за възрастни – български и чуждестранни туристи. Започнахме да организираме пътувания на ученици с теснолинейката до Аврамово по няколко пъти в годината – пролет и есен. Безкрайно мило и емоционално е, когато децата, наредени на перона на гарата в Банско, посрещат влакчето от Добринище, викайки възторжено: „Влакчето, влакчето!”. Повечето за първи път се качват на влак и вълнението им се усеща като електричество във въздуха. Всички идват с табели, указващи от кое училище са и всички с балони в ръце – неописуема гледка, а многобройното детско множество с гълчавата и радостта от непознатото приключение, което ги очаква, се пренася от перона във вагоните. Само който е пътувал с тази теснолинейка, е усетил очарованието от движението на влакчето и прочутите му „осморки” и „шесторки” по линията при изкачването и спускането, невероятно красива е природата на околните планини Пирин, Рила и Родопа и гледките са изумителни. Бистрата вода на потоците искри, а хората, които работят по нивите, ни разкриват една различна от градската реалност.

СЛЕД БАНСКО ВЛАКЧЕТО СПИРА НА ГАРИТЕ В РАЗЛОГ, БАНЯ, БЕЛИЦА, ЧЕРНА МЕСТА, ЯКОРУДА…

За да не скучаят децата по време на пътуването, организираме надпявания и комисия от учители и представители на ТА „Оазис-А” оценява изпълненията, за да се отличат и наградят най-добрите. Колеги от Румъния, които бяхме поканили при едно от пътуванията, останаха изключително впечатлени от организацията. И тук е мястото да отбележа, че в туризма не е достатъчно само да организираш едно пътуване сред красив пейзаж, трябва да предложиш нещо повече на туриста. Затова организираме празник и различно изживяване, като неслучайно избрахме мястото да е най-високата жп гара на Балканите, защото това ще се запомни от всеки. Около 1 час и 40 минути се пътува от гара Банско до Аврамови колиби и пристигаме около обяд. Въодушевеното множество слиза на перона и го изпълва с детска гълчава. При първото ни пътуване, когато бе много наболял въпросът дали ще се запази, или ще се спре теснолинейката, кметът на Аврамово и част от местното население ни чакаха на поляната с пита и мед. Цялата долина сякаш се беше събрала да отблележи събитието и да ни посрещне с музика и с програма. Беше толкова вълнуващо и впечатляващо, че служителите от всичките офиси на агенцията ни настояха още същата есен да повторим пътуването.

И на 10 септември 250 души изживяха подобна емоция с ТА „Оазис-А”. За да е още по-въздействащо и запомнящо се пътуването, заложихме и на подходяща музика. При пристигането на гара Аврамово зазвучава родопска музика и звуците й се понасят над поляните и гората, докато децата се наредят в кръг. И като споменах за поляната, ще вметна, че тя също трябва да се подготви преди всяко пътуване и тревата да се окоси. Голямо съдействие ни оказа в това отношение тогавашният шеф на жп гарата Ибрахим и пак с негово съгласие в градинката под борчетата край гарата направихме една хубава масивна дълга маса за възрастните и учителите, които спокойно да наблюдават играта на децата по поляната, а и да обменим мисли и впечатления на чаша вино.

КОГАТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРОЗВУЧА РОДОПСКАТА МУЗИКА ПРИ ПРИСТИГАНЕТО НА ГРУПАТА НИ, ИМАХ ЧУВСТВОТО, ЧЕ ДУХЪТ НА ОРФЕЙ ВИТАЕ НАОКОЛО.

Внушителната група от деца се нарежда в кръг, вдига се българското знаме под звуците на националния ни химн, а след него провучава „Хубава си, моя горо”. И това е началото на щурия купон с много игри, танци и забавления за всички. Просълзявал съм се при тази гледка и винаги благодаря на Господ за щастието да съм част от случващото се пред очите ми.

В годините организираните от ТА „Оазис-А” пътувания на ученици пролет и есен се наложиха като любими, особено за началния курс, и допреди 2-3 години неизменно имахме групи с по 120-150 деца от целия регион. Много от учителките са отбелязвали колко забележително е организираното от нас пътуване, защото съчетава уроци по история, география, култура и много важно – че дарява и здраве.

Събитието ни натрупа популярност и преди няколко години през март от „ВиК“ – Благоевград ни се довериха да организираме там празника им за Деня на водата за 255 души. Служители от цялата област тръгнаха с ТА „Оазис-А” с влакчето от гара Банско, настроението във вагоните поддържаха музиканти, имаше и ракийка за блясък в очите, а при пристигане в Аврамово групата бе посрещната с всички ритуали от колегите им от „ВиК” – Велинград. На събитието присъстваха депутати и ресореният зам. министър, и отзивите бяха великолепни.

Хрумна ни идеята да предложим атрактивния си продукт и на чужденци, дошли на ски в Банско. Оказа се обаче, че има един проблем – трябваше да направим организацията след обяд, защото сутрин скиорите са по пистите, но пък зимата се стъмва рано и красотата на пейзажа се скрива от погледа.

ИМАШЕ ИНТЕРЕС ОТ РУСКА ГРУПА И „ВКАРАХМЕ“ ДРУГА АТРАКЦИЯ – ЗАПАЛЕНИ ФАКЛИ, КОИТО ВЕЧЕР ПРЕЗ ЗИМАТА СЪЗДАВАТ ВЪЛШЕБНА АТМОСФЕРА С МИСТИЧЕН ПРИВКУС.

Този прийом с факлите бяхме използвали преди години при посрещане на немски групи в Мелник. След винен тур в местните изби палехме факли и множеството като огнен змей в сумрака се извиваше по тесните улички към ресторанта за вечеря.

Англичани също се насладиха с нас на теснолинейката до Аврамово, но беше есенно време. Там ги посрещнахме с оркестър, а един от нашите служители в ресторант „Комитите“, който държахме по това време, облякохме като комита. Предложихме им месо на шиш, а другата кулинарна изненада бяха печени картофи на жар. Толкова им харесаха, че три пъти пекохме, а като разбраха, че са от нива в съседство, пожелаха да отидат и сами да си извадят картофи“, разказа за плануваните и непланувани атракции собственикът на ТА „Оазис-А“.

Васил Ангелов коментира тежкия период за туристическия бранш в България заради Ковид ограниченията: „Искрено се надяваме, ако ваксинацията у нас напредне по-бързо, да се изгради колективен имунитет и ситуацията да се нормализира. Надеждите ни са с мерките, които се взимат, наесен ТА „Оазис-А“ да поднови пътуванията с теснолинейката. Част от децата, които се включиха в първите години в акцията ни да спасим теснолинейката, вече са възрастни, може би имат семейства и би било чудесно техните деца да изживеят с нас емоциите и радостта, която са имали родителите им. Възобновяването на тази традиция ще е нашият принос към запазването на теснолинейката, за да остане тя и да продължи да функционира в интерес на местните жители, любители на туризма“, каза В. Ангелов и добави: „Възползвам се от случая да обявя, че на 16.10.2021 г. ще организираме отново пътуване с влакчето след принудителното прекъсване. Очакваме Ви, приятели!“.

Подготви: ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *