Собственик на овощна градина предизвика пожар, 3 дка овошки унищожени

Земеделски производители в Кюстендилско причиниха 20 пожара, след като, подведени от топлото време, започнаха да чистят имотите си.  Стърнища са палени в различни части на Кюстендилско, а огнената стихия е потушавана от  екипи на районните служби на пожарната в края на миналата седмица в Кюстендилска област. Повечето са причинени поради небрежност.  

„Това са така наречените пожари без загуба, защото не можем да оценим на колко се равнява декар изгоряла площ. А всъщност се ангажира човешки ресурс, техника и време, за да бъдат погасени. Ние обаче можем да санкционираме само ако установим извършител на място”, коментираха огнеборци.

2 от пожарите са нанесли щети. В близкото до града  Горна Брестница пожар е унищожил 3 дка овощна градина, противопожарният екип е спасил от опожаряване 8 дка овошки. Стопанинът  Красимир Венев е искал до почисти площите, а след това да започне да крои овошките. 

В черешарското Горна Гращица пожар е унищожил 3 дка черешови насаждения, спасени са 5 дка, причините за този пожар са в процес на установяване от РУ – Кюстендил.

Паленето на стърнища и растителни отпадъци е забранено с няколко закона у нас. По Закона за МВР  глобата е от 200 до 2000 лева. Различна и по-солена е санкцията по Закона за опазване на земеделските земи. При констатирано първо нарушение размерът е фиксиран от 1500 до 6000 лева. Санкциите обаче са епизодични, тъй като от земеделското ведомство не искат да се конфронтират със земеделците.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *