Топ теми

Собствениците на агрокомплекса в Симитли – крупните зърнопроизводители братя Стоименови, влизат и в бизнеса с горивата

Едни от най-големите зърнопроизводители в страната – братята Николай и Павел Стоименови от Симитли, които обработват повече от 70 000 дка земя, влизат и в бизнеса с гориво. Фирмата на Николай Стоименов „Агро мел 2011“ ЕООД ще прави бензиностанция в гр. Симитли върху площ от 765 кв.м, непосредствено до железопътната линия.

Изработването на комплексния проект за инвестиционна инициатива е допуснат със Заповед №108/25.03.2021 г. на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, а тези дни Стоименов получи благословията за бензиностанцията и на Регионалната инспекция по околната среда, според която предвиденият строеж на бензиностанцията не попада в обхвата на Закона за опазване на околната среда и затова няма основание да се изисква провеждане на процедури по оценка на въздействие върху нея или екооценка.

Със същата фирма „Агро мел 2011“ преди 7 г. братята построиха в Симитли фуражен завод с финансиране по Програмата за развитие на селските райони, като в цената – около 5 млн. лв., бяха включени само сградите и оборудването му, не и земята, която бе тяхна. Мелничният агрокомплекс „Симит“ произвежда по 5 тона брашно на час, което главно се изнася в Македония и Гърция.

През същата година, когато откриха комплекса, братята станаха жертва на роми измамници, които с електронен подпис за 50 лв. продадоха по интернет дяловете им в най-успешната им дотогава фирма „Агро бел 2001“ ЕООД, чиито активи бяха около 25 млн. лв. Благодарение на бързата реакция на П. Стоименов, който веднага уведомил за кражбата полиция, прокуратура, съд, Агенцията по вписванията и др. и успял да наложи запор върху имуществото на фирмата, в голяма степен щетите от кражбата бяха намалени.

Освен в Симитли, братя Стоименови са разпрострели зърнения си бизнес и в община Гулянци, където са голяма част от земите им, а миналия месец започнаха изграждане на зърнобаза и склад за съхранение на зеленчуци в Симеоновград. По информация на инвеститорите целият проект е за 12 милиона лева, които този път няма да са европейски, а техни лични.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *