HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Собствениците на „Добринище ски“ №1 в черния списък с 83 фирми, длъжници на община Банско, 955 чужденци с имоти в зимния ни курорт не си плащат данъците

83 са фирмите, длъжници към общинската хазна в Банско с неуредени публични задължения над 5000 лв. Общите задължения на некоректните платци възлизат на над 6 млн. лв.

Сред длъжниците са фирми, собственици на хотели, отделни обекти в жилищни комплекси, търговски обекти, земи и други. Няколко от тях са с над 100 000 лв. установени задължения.

Най-големият длъжник към общинската хазна е фирма „Добринище ски“, която освен собственик на лифта в курортното градче е собственик на хотел „Добринище“, хижа „Гоце Делчев“ и хижа „Безбог“, а задълженията й възлизат на 654 932 лв. Към момента фирмата е обявена в несъстоятелност. През годините срещу нея са били образувани и изпълнителни дела.

Сред големите длъжници е и хотел „Танне“, който също беше обявен преди няколко месеца за публична продан от съдия-изпълнител. Неговите задължения възлизат на 438 718 лв. Хотели длъжници са още „Нарцис“, стопанисван от „Пирин Турс“ ЕООД, със задължения от 169 193 лв., „Вила Рока“ със 170 427 лв. дължими суми и „Родина“ със 168 980 лв. Сред некоректните платци със значителни задължения към общинската хазна е още хотел на „Манхатън Груп“, чиято сума възлиза на 367 978 лв.

Не е малък броят и на апартаментните комплекси, при които в масовия случай апартаментите имат различни собственици и голяма част от тях са на чуждестранни граждани. Така в графата на най-големите длъжници в тази категория се нареждат апартаментен комплекс „ГБ-Британия Сейнт Дейвис“ ЕООД със задължения от 317 733 лв., следвани от апартаменти на „Ди Ем Ди Дивелопмънс“ ООД с дължими 230 455 лв. и обекти в „Роял Тауърс” с неплатени 119 540 лв.

Фрапиращи са задълженията и на наследника на големия български поет Никола Вапцаров – собственика на хотел „Шато Вапцаров“ в Банско Никола Б. Вапцаров, чиито задължения възлизат на 26 137 лв. Той оглавява списъка на физическите лица, длъжници на общинската хазна. Любопитното е, че младият Никола Вапцаров преди няколко месеца беше назначен за заместник-кмет на столичната община „Младост”, но въпреки държавната му длъжност все още не е погасил публичните си задължения към община Банско, където са корените му.

1518 са заведените изпълнителни дела срещу длъжници на общинската хазна. Всеизвестен е фактът, че курортната община среща трудности със събирането на данъците от чуждестранни граждани, които имат собственост в Банско. Броят на тези длъжници е 955, като по-голямата част притежават жилища в различните апартаментни комплекси. Много от тях са сменили адресната си регистрация в родната си страна и уведомителните писма не достигат до тях. Има и случаи, в които чужденците са изпратили средства за погасяване на задълженията им, но самата  фирма, стопанисваща съответния комплекс, не ги погасява навреме.

Въпреки огромните задължения към хазната от общината отчитат постоянен ръст на събраните местни данъци и такси през последните години. Заради значителния дял на чужденци, собственици на имоти в Банско, и за тяхното улеснение предстои да бъде въведен виртуален ПОС терминал, през който да могат да плащат задълженията си от личния си компютър, без да се налага да посещават банките. Това ще им спести и солидните такси за банков превод.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *