Собствениците на изпепелената от мълния къща в Покровник: За 1 час изчезнаха 10 г. труд! А що пара, що бетон е хвърлено…

Страховита лятна буря удари Благоевград около 22 ч. в четвъртък. Тя започна със силни гръмотевици и след минути се отприщи пороен дъжд, придружен с градушка, която засегна само определени райони от града. Канонадата продължи около час. В социалната мрежа бе споделена информация за пострадало от мълния момиче, което било с обгорена ръка, но вчера не получихме потвърждение за такъв случай от болницата.

Мълния обаче изпепели къща в махала Янчовци на благоевградското село Покровник. Пожарът тръгнал от зимника в дома на Иван Кавлаков и съпругата му Йорданка. „Седяхме си на масата и гледахме телевизия, когато изгасна токът. Беше към 10,10 и нещо вечерта. Запалихме свещ и след 5 минути нещо изтряска! Почудих се дали са комшиите Бончо или Пепи. Като излязохме – майко мила! Гори! Веднага звъннах на 112. За 1 час изчезнаха 10 г. труд“, с болка разказва Иван Кавлаков и сякаш още не вярва на очите си, като гледа овъгления си дом.

„Тука беше страшно! А що пара, що бетон е хвърлено… Всички екстри имахме – и диспенсър за вода, тоалетни, баня, пералнята сигурно ще падне заедно с хладилника в руините. Всичко изгоря – покъщнина, ел. уреди, идете да видите… В избеното помещение имаше доста техника – фреза, бетонобъркачка, косачка… Жената вика: „Ще получа инфаркт!“. Като се обадих на сина, той помисли, че си правим майтап“, с болка разкрива стопанинът.

Кавлакови купили стара постройка в махалата преди 10 г. и лека-полека я стегнали. Живеели в кв. „Струмско“ в Благоевград, но като реновирали къщата, се пренесли в нея. И двамата работели в Цигарената фабрика, след съкращенията направили зеленчуково магазинче в Кочериново.

Махала Янчовци е на около 3 км от центъра на с. Покровник. До нея се стига обаче само с джип, защото пътят е доста изровен и по-ниска кола едва ли ще излезе на баира.

„Съседи сме, вилата ми е до тях“, показа Петър Янчовски, който миналата нощ заедно с пожарникарите се опитвал да спаси дома на съседите си. „Към 22 ч., тъкмо си лягах, като ми се обадиха да се кача. Трудолюбиви хора са, откакто взеха къщата, се радвам, че имам за комшии толкова свестни хора, а и са горе в махалата постоянно. Съседна къща изгоря миналата година, по обед се запали и така и не установихме от какво. И сега е голяма трагедия! Всичко, цялата махала щеше да стане на пепел, че къщите са на по 2-3 метра една до друга“, показва Петър.

Той още не може да се успокои от напрегнатата нощ и се ядосва на пропуските, довели до разрастване на пожара: „Упреквам и пожарникарите. Дойде една кола, но свърши водата. Четирима души стоят и гледат, единият се заигра на телефона си. „Де бе, момчета, направете нещо!“, казвам им, а те: „Няма вода“… Дойде втора кола от кв. „Ораново“, оказа се непълна. Казвам на пожарникарите да слязат да презаредят с вода, а те: „Лош е пътят, не можем да слизаме“. Ами лош е, разбиха го колите на „Аресгаз“, разпределителната им газстанция е тук. Искахме от тях да отпуснат някакви пари да се настели пътят, но не дадоха. За 2000-3000 лв. може да се оправи, но няма кой. 3 километра е, не е много. В момента на пътя има инертен материал, за който преди 4-5 г. ние, собствениците на имоти в махалата, събрахме 1200 лв. и настлахме където имаше най-много кал. Трябват 15-16 курса да се разнесе тоя чакъл и да се направят канавки, да не го ровят дъждовете. Но на ръка не става. С машините за 2 дни ще го направят. Бях спазарил миналата година едно момче за 1000 лв. да го настели и оправи, но нямаше от кого да ги събера тия пари, само трима души в махалата можем да отделим по някой лев, другите няма откъде, не че не искат хората. В махалата имаме 3 басейна на 150-200 метра от пожара, в които от пролетта събираме капка по капка вода да има за напояване. Снощи я източихме и сега другите съседи може да се сърдят заради градините си, ама това е положението“, разказва Петър Янчовски и продължава: „Момчето (б. ред. Иван Кавлаков) и помпа има, и вода, но токът спря и не можа да я включи. Казвам им да пуснем тока, синът ми работи в Енергото и имахме връзка с диспечерите, но не разрешиха да отрежем проводника и да го поправим. А тъмница, нищо не се вижда! Викам на пожарникарите: „Де бе, момчета, огънят върви към покрива. Удряйте да се изгаси дървенията, цялата стена ще падне. Зидарията е каменна, но гредите, които я държат, пламнаха“. Отговаря ми: „Не ме учи мен, махни ми се от главата“. Такова отношение не очаквах! Жената на Иван и тя се моли: „Удари със струята там, че тръгва към покрива“, а той й отговаря: „Жена, защо не идеш да се наспиш някъде?!“, разказва за разигралата се драма съседът на пострадалите.

Собственикът Иван Кавлаков признава, че с жена му искали да застраховат къщата си на два пъти, но от застрахователните компании, към които се обърнали, им отказали с мотив, че сградата е извън селото в отдалечена махала.

Вчера по обяд собственикът и комшията му Петър последно изгасили пламъците, лумнали повторно от тлеещ прозорец. Единият син дойде да успокои баща си. От покрива в стаята в дъното още се процеждаха капки. Опожарените греди от тавана застрашително висяха, готови дори при полъх на вятър да се срутят.

Миналата нощ Иван и половинката му изкарали при балдъзата, къде ще са следващите нощи обаче, човекът още не знаеше.

Служители от дирекция „Социално подпомагане“ пристигнаха на място да предложат помощ, която за жалост е символична, едва 300 лв. Посъветваха пострадалото семейство да подаде документи за финансова подкрепа от община Благоевград.

Съседът Петър Янчовски предложи да открият дарителска сметка, за да могат повече хора да помогнат: „Трябват много пари и труд да се възстанови домът им. На първо време ще молим кмета да дойде багер да изрине изгорялото“, посочи той.

Разразилата се мощна буря в община Благоевград в четвъртък късно вечерта запуши десетки шахти и превърна улиците в реки само за минути. На много места водата извираше от отводнителните шахти, вместо да потъва в тях, заради огромното количество, което падна за кратко време. Вчера сутринта паркингът под Моста на влюбените в центъра на Благоевград се бе превърнал в езеро. Между 20 до 30 см бе нивото на събралата се вода заради запушена отводнителна шахта.

Управителят на „Биострой“ Васил Бачев обясни, че екип на фирмата ще опита да я отпуши и само в случай че не успеят, ще търси съдействието на противопожарната служба. За радост на дежурните пожарникари не се наложи намесата им и по обяд водоемът бе източен.

„Имахме няколко обаждания, но нищо, което сериозно да затрудни нормалния бит на хората, комуникациите или инфраструктурата“, информира за обстановката по време и след бурята в общината Любен Терзийски, гл. специалист отбранително-мобилизационна подготовка в кметството. „Следя и дежурните, няма нещо, което да ни притесни сериозно на този етап. Нормално е при такова голямо количество вода, паднало за кратко време, да се затрудни поемането й от канализацията“, обясни той.

На въпрос за гръмоотводите по сградите Л. Терзийски отговори: „Дали всички сгради имат гръмоотводи не знам, трябва да погледна проектите. Задължително е, но за съжаление не навсякъде ги слагат. А рискът и опасностите са големи“.

В няколко благоевградски села проливният дъжд, примесен с град и силен вятър, е изровил пътищата на земна основа. В Българчево кметицата Елена Стойчева информира, че пръстта е смъкната на площада и ще търси техника да я почисти.

Управникът на с. Бистрица Георги Бучуков призна, че са за ремонт 76 км изровени пътища, а парите са малко, затова в понеделник със строителния предприемач Р. Костов, чиято фирма отговаря за поддръжката им, ще обиколят да видят къде са най-тежките участъци.

По пътя за Горно Хърсово пък 2-3 паднали дървета заедно със свлекли се камъни създаваха затруднение в движението. От пороя падна и подпорна стена на Ловния дом в Благоевград.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *