Собствениците на масиви с праскови единствени доволни от дъждовете, изкараха реколта, и то добра, без да платят и лев за поливане

Петричките производители на праскови изкараха първата си реколта на кооперативния пазар без нито една поливка. Те са единствените, които благославят дъждовното време, тъй като досега не са платили и стотинка за поливане на декарите си, засадени със сочния плод, а предишни години са плащали по 25 лв. за всяко едно поливане.

Пенсионираният учител Иван Михалчев, който отглежда над пет декара праскови в землището на Петрич, в близост до оранжериите, признава, че е доволен от тазгодишния добив. Заедно със семейството си той е произвел първите мъхести праскови, които продаваше вчера в покрития пазар на цена 1.20 лв. Михалчев каза, че досега не е плащал за поливка, за разлика от други години, тъй като времето е било на негова страна.

„Прасковите са се угоили като никоя друга година. Някои достигат до 300 грама, като малки пъпеши са”, похвали продукцията си той.

На повечето сергии на пазара в Петрич прасковите се предлагат на цена от 1 лв., а в пазарните дни, като сряда и събота, по-дребните могат да се намерят и на цена 0.50 лв. Обилните дъждове не са повлияли на захарността на плода, твърдят пък петричани, опитали от първите предлагани на пазара праскови.

ВЕНКО СТЕФАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *