Собственици на заведения в Благоевград притеснени: Ако се приеме забраната за пушене в пристройките към кафенетата, умираме!

Пореден удар на държавата по бизнеса на собствениците на заведения, така хора от бранша в Благоевград определиха планираната забрана на пушене в пристройки към заведенията, заложена в проекта за промени в Закона за здравето. Проектът тази седмица бе огласен за обсъждане и веднага взриви напрежение още преди да влезе в пленарна зала. Предложението на експертите е местата, които имат покрив и три стени, независимо от какъв материал са те, да се смятат закрити помещения и в тях няма да се разрешава да се пуши. Освен това забраната ще включва и пушенето на електронни цигари, както и на наргилета.

„Ако парламентът приеме това изменение, лошо! Това е начинът да се съсипе бизнесът в Благоевград и в цялата страна“, категоричен бе собственикът на „Лилавото“ на площад „Македония“ в областния център Александър Димитров. „Обособяването на външните тераси бе точно с тази цел:  пушачите да имат комфортни условия и през зимата. При нас няма 3 стени, всичко е от стъкло, инвестирал съм над 40 000 лв. в тези обособени тераси. Има заведения, които са дали над 70-80 000 лв., тези тераси са много голяма инвестиция и всичко е много скъпо за нас, собствениците на заведения. Не знам какво ще правим, ако се приемат тези промени. Ако това стане, много от заведенията предполагам, че ще затворят врати, тъй като 95 % от клиентите са пушачи. В България всеки втори пуши. В заведенията сядат предимно пушачи и всеки иска да изпие едно кафе или питие и да си запали цигара. Огромни загуби ще търпим, ако се приеме тоталната забрана за пушенето и ние, като собственици на кафе, барове, и дискотеките също. Преди 6-7 години години започнахме да обособяваме тези затворени пространства за пушачите, досега не е имало проблеми и изведнъж пак решават да прокарват промени, с които да съсипят бизнеса. Не че сега има кой знае какъв бизнес в нашия град! Той става все по-безлюден, тъй като студентите намаляват, хората заминават да работят по Европа, а ние не можем да ги задържим с атрактивни заплати. И ние искаме да даваме по 1500 лв. заплата, но няма как да стане, като ни притискат отвсякъде с подобни закони, глоби, актове, все нови и нови изисквания, които трябва да покриваме или да инвестираме. И да искаме да вдигнем заплатите на работещите, няма как, за да го направим в нашия град, трябва да има оборот, клиенти, а това липсва. Всички заведения в Благоевград изнемогваме, особено в летните месеци, защото градът обезлюдява. Ако и зимата ни ударят със забраната за пушачите, умираме! Основното ми заведение вътре е малко, има 20 места, с терасите обаче те са няколко пъти повече. Ако забранят тотално пушенето, много заведения ще затворим. В Гърция например навсякъде в нощните заведения се пуши, въпреки че и там пушенето е забранено, но властите засега си затварят очите, за да може частният бизнес да работи. И у нас е така. Просто управляващите трябва да се съобразят с факта, че има много пушачи, че нацията ни е пушеща. Не сме скандинавци, не сме европейци с високи заплати. Знаете, че статистиката сочи, че в бедните държави са повечето пушачи и азиатците“, коментира Александър Димитров.

„Миналата година инвестирах доста солидна сума в дограмата и прозорците, за да стане закритата тераса комфортна и приветлива“, коментира по темата Асен Вучков, собственик на кафене „Еко“ в центъра на Благоевград. “Около 20 000 лв. ми струваше обособеното за пушачи място, като само стъклата са 10 000 лв. Като прибавим и малко подобрения вътре, малко за оформяне на интериор, парите се събират. За да стане кокетно и хубаво, не може, без да се вложат пари. Моето заведение е малко, вътре има само две маси. Де факто без обособената тераса за пушачи зимата по-добре да врътна ключа и да стане сезонно заведение. Проблемът е, че  никой не ме пита колко ми е наемът, нито  за другите  разходи. За мен лично няма да е проблем да затворя за 3 месеца през зимата, но какво ще правят хората, на които осигуряваме работа?! Все пак това са работни места, заплати, на които разчитат няколко семейства.  Досега нямаше изискване за пълна забрана на цигарите, сега, ако утвърдят новите разпоредби, излиза, че пак нищо не сме направили и сме хвърлили едни пари на вятъра. Ако се приемат промените в закона, няма да издържим. Още в самото начало трябваше да се регламентират категорично правилата за непушене. Ако както е на Запад, беше въведена забраната и бе „отрязано с нож“, че няма да се правят изключения, хората щяха да го приемат и да свикнат. А то не бяха изисквания за аспирации, то бяха зали за пушачи и за неушачи… От 20 г. се занимавам с тоя бизнес, през какви ли не перипетии минахме, за да обособим местата за пушачи и винаги излиза нещо ново, което ни задължава само да вкарваме пари. Накрая пак излиза, че всичко е било напразно. Аз съм непушач, семейството ми също. И хигиената, и чистотата в едно заведение, в което не се пуши, са на друго ниво и аз съм „за“ да не се пуши, но масово хората, които посещават заведенията от този тип, са пушачи. Ако не са те, ние сме фалирали, затова правим всичко за пушачите и техния комфорт. След като навремето не е помислено, най-добре е да се запази статуквото, така поне ще се оправдаят направените от бизнеса инвестиции. Не говоря само за себе си, това е състоянието на този бизнес в цялата страна. Ако се приемат промените, отлив на клиенти ще има със сигурност, а причините, които ще доведат до фалити, са много. За хората в Благоевград вече не е приоритет да пият кафето си в центъра по много причини: заради „синята зона”, затова че в кварталите се направиха много хубави кафенета и заведения… Не вървим на добре. Отделно ситуацията в нашия град се промени много, студентите не са ангажирани с присъствие постоянно тук  и много намаляха и това през последните 2-3 години е много осезаемо. От друга страна, ставаме много капризни като клиенти, всеки иска да получи максимален комфорт при минимални цени“, откровен бе съдържателят на най-малкото заведение с голяма тераса на площад „Македония“ Асен Вучков.

„Чухме за проекта за забрана на цигари и наргилета в специално обособените за пушачи пространства и ако това стане факт, ще е тотално убиване на бизнеса в държавата, бавно, но сигурно“, категоричен е и съсобственикът на „ The white” срещу мол „Ларго“ Петър Корчев. Заведението сравнително скоро бе основно  реновирано, с оформяне на доста голяма тераса за пушачи, с видимо солидни инвестиции. „Правим всичко клиентът да е доволен, не само ние, всички собственици го правят, и ако се наложи абсолютна забрана на тютюнопушенето, инвестициите ни се губят. Със сигурност клиентите ще намалеят и много от хората ще предпочетат да си пият кафето вкъщи заради цигарата. Постоянно се правят промени в изискванията към бизнеса и те са свързани със задължения за нови инвестиции. От това губят не само собствениците, но се отразява и на персонала, тъй като част от тези средства биха могли да се насочат за поощрения. Със сигурност поредната забрана ще се отрази зле на бизнеса,  но колко – не мога да прогнозирам“, искрен бе П. Корчев.

Промените в Закона за здравето трябва да влязат за обсъждане в пленарна зала в началото на новия сезон през септември.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


 

 

 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. уточнение

    В цяла Европа не се пуши, но заведенията си работят. ДА, не са едно до друго, хората се хранят в тях и си говорят. Това тук не е бизнес! Да създаваш условия хората да се отдават на порока си…с какво е по-различно от разпространението на дрога?

    Отговори
  2. Йок

    Какви пристройки,бе? Заградили сте улиците, велосипед не може да мине! Касови бележки не издавате, маси и фотьойли и извън кочинките имате и пак лошо било!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *