Спад на туристи в Парка за танцуващи мечки край Белица

Подобно на Пирин, и в Рила отчитат спад на туристите това лято. Според собственици на заведения в района на Парка за танцуващи мечки над Белица туристопотокът е намалял двойно в сравнение с миналата година. Както колегите си от Банско, те също отдават това не толкова на пандемията от коронавирус, колкото на последиците върху икономиката и увеличената безработица.
“В момента се наблюдава туризъм за един ден. Основно туристите са българи, които искат да разнообразят почивния си ден и да се разходят. Масово посетителите са от Югозапада. Идват сутрин, посещават парка, спуснат се с влакчето и ако си позволят да хапнат, се ограничават в разходите си, а вечерта се прибират. Ако си позволят нощувка, е във възможно най-евтиния вариант.
Наблюденията ни са, че събота и неделя посетителите на Парка за мечки са почти колкото миналата година по това време, но през седмицата са много малко. Така е и при нас, защото нашите клиенти са основно хора, които идват да видят мечките.
Прави впечатление, че масово хора си носят храна и търсят полянка, където да седнат и да хапнат”, споделиха собственици на заведения в близост до парка.
Подобно на колегите си от Банско и Добринище, те също отдават това на факта, че много от работещите изразходваха отпуските си, както и на неясното бъдеще, което ги кара да ограничат разходите си до минимум.
Ресторантьорите споделиха още, че традиционно през август месец е висока посещаемостта от чуждестранни туристи – евреи, англичани, руснаци. Предвид ситуацията в световен мащаб обаче те прогнозират, че тази година те въобще няма да дойдат. Според тях влияние ще окаже и увеличеният брой на заразени в страната ни напоследък, което не изключва и вероятността страната ни да влезе в списъка с рисковите държави.
За липсата на чужденци и групови посещения на деца отчитат и от самия парк. От там имаха намерение да възстановят груповите посещения с екскурзовод, но предвид удължената извънредна обстановка това няма да бъде направено поне на този етап.
Иначе от началото на този месец паркът е с ново работно време, което е с прекъсване от един час на обяд. Това е времето, което е определено за хранене на мечките и туристи не се допускат с оглед спокойствието на мецаните. Определеното време за посетители е от 10 до 12 ч. и от 13 до 18 ч. То ще важи до края на август, когато е активният летен сезон.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *