Собственици на отчуждени за улици частни имоти в Благоевград недоволни от оценка 298 лв./кв.м земя в т.нар. „китайски квартал”, искат над 500 лв.

Собственици на частни имоти, отчуждени преди години за строителство на улици, най-сетне ще бъдат обезщетени от общината. Със заповеди на кмета Румен Томов са оповестени сумите за обезщетения, изготвени от оценители, назначени от предишната кметска управа начело с Атанас Камбитов.

„Цените са минимални и нямат нищо общо с пазарните“, недоволен от оценката е собственикът на 370 кв.м в т.нар. „китайски квартал“ срещу ІІІ ОУ в центъра на Благоевград Цанко Бирбатев. Той обжалва кметската заповед в съда и бе възмутен, че на първото заседание по делото от общината са протестирали също срещу оценката като много висока и са поискали нова тройна експертиза от трима независими оценители. „298 лв. на кв.м са смешна цена за земя в УПИ в този район, там квадратният метър скочи над 800 лв.!“, ядосва се Цанко Бирбатев.

Той е наследил имота от дядо си, върху по-голямата част от който вече са застроени три кооперации, и твърди, че оценката на отчуждения терен не само не е реална, но е и силно занижена. „ПУП-ът ни е от 2008 г. и години наред не ни плащат нищо. Сега започна процедурата, но е публична тайна, че предишното общинско ръководство натискаше оценителите да дават възможно най-ниски оценки, и недоволните сме принудени да влизаме в съда. Там улицата вече е обособена, остава само да се асфалтира, а ние още не сме обезщетени!“, негодува Цанко Бирбатев, който работи към дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград.

В същия квартал обезщетение от 11 819 лв. е определено за Петър Христов, от чиято земя са отчуждени 47 кв.м за улица, т.е. квадратният метър е оценен на 251 лв.

Сред собствениците с отчуждени имоти е и бившият ректор на ЮЗУ Иван Мирчев. „Няма да обжалваме оценката, решението за отчуждаване на 438 кв.м имот, на който сме шестима братовчеди наследници, е взето още през 2011 г.“, заяви проф. Иван Мирчев. Теренът в района на бившия Стопанския двор също е отреден за улица, а квадратният метър е оценен от независими експерти, наети от общината, на 116,5 лв. Обезщетението е в размер на 51 048 лв. и ще се раздели на седем съсобственици: Александър Сливков, Мирчо Мирчев, Петя Андонова, Любима Сливкова, Иван Мирчев, Димитрина Калинова и Петър Мирчев, които вече имат построена кооперацията върху останалата част от наследствената си земя.

За изграждане на второстепенна улица „Хвойна“ в кв. „Еленово“ са отчуждени два частни терена. Единият е от 122 кв.м – на Пламен Ушатов и „САТ-9В“ ЕООД с управител Симеон Стоев, които ще си разделят по 4366,50 лв., а вторият терен е с площ 270 кв.м, той е на „Волонтер“ ЕООД на Валери Поповски и е оценен на 19 326 лв.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *