Собственици на фирми на Покровнишко шосе заплашват с протести заради спрения ремонт на пътя

Блокиране на кръстовището, свързващо магистрала „Струма“ с областния център на Пиринско, готвят работници и собственици на фирми в района на промишлената зона на Благоевград при Покровнишко шосе. Причината за протеста им е спирането на ремонтните дейности на пътя Благоевград в посока Падеж след заповед на председателя на УС на Агенция “Пътна инфраструктура“ от понеделник за преустановяване на всички строителни дейности. Вчера работници на „Грома Холд“ ЕООД трябвало да асфалтират трасето, но заради заповедта нито една машина не излязла да работи.
„Съобразихме се със заповедта на шефа на АПИ и прекратихме работа във всички обекти на територията на община Благоевград. Никаква информация нямаме кога ще може да продължим“, коментира вчера по обяд шефът на „Грома холд“ Виктор Велев.
„Бяха направени всички подготвителни дейности за полагане на асфалта, но вместо днес да приключи ремонтът, сега не се знае кога ще се възобнови“, недоволстваха вчера следобед Борис Михайлов, който има бензиностанция в района, Милан Станчев, собственик на Транс Бове сервиз, и Светослав Маламски, който също работи в зоната на Покровнишко шосе. Вчера сутринта, щом се разбрало за заповедта на шефа на АПИ, Б. Михайлов обиколил почти всички фирми наоколо да проучи настроенията и готовността за ефективни протести.
“Ако трябва, ще блокираме пътя при детелината, за да се вземат спешно мерки“, предупреди той от името на работещите в зоната и показа към платното: „Днес нищо не се работи и затова никой не пръска и капка вода по пътя. А прахолякът е ужасяващ! Не се диша е малко да се каже“, обясни Б. Михайлов.
Милан Станчев и собствениците на отсрещната фирма опитали да намерят временно решение, като пръскат вода към пътя от мотокар до входа на сервиза му, но приспособлението се оказа неособено ефективно.
„Тук само на първа линия работят над 700 човека“, обясни общинският съветник Кирил Илиев, от когото собствениците на дружествата потърсили съдействие още сутринта, а той информирал за ситуацията със спрения ремонт на пътя кмета Илко Стоянов.
„Работещите в района са много повече, поне 50 са фирмите, всяка с най-малко 30 човека работници“, поправиха го бизнесмените. Движението е толкова наситено, че облаците прахоляк не се слягат. Нищо не се вижда. С тези действия на шефа на АПИ освен бизнеса на хората се застрашава и здравето ни“, възмути се Милан Станчев.
„Искаме по-бързо да започне асфалтирането на отсечката и ако не се предприемат спешни действия по довършване на ремонта, ще затворим кръговото“.
Съветникът К. Илиев информира, че вчера следобед недоволните са изготвили и уведомления за протести до ОД на МВР и до общината , които само трябвало да се изпринтят и да се депозират.
Заради напрежението и готовността за ефективен протест кметът на община Благоевград Илко Стоянов с писмо до ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура” настоя за отмяна на заповедта за спиране на работа по трасето. „Това е основна пътна артерия от републиканската пътна мрежа, която води до част от селата и до производствените бази на десетки фирми на територията на община Благоевград. Заради разпореждането на АПИ се излагат на риск животът и здравето на пътуващите”, заявява кметът Илко Стоянов в писмото си.
Скандалната заповед на АПИ от понеделник за преустановяване на ремонтните дейности вчера стана причина регионалният министър арх. Виолета Комитова да уволнени шефа на АПИ Апостол Минчев и члена на УС Ивайло Денчев.
В петък тя свиква кметове и собственици на фирми в засегнатите от заповедта за спиране на ремонтите по пътищата райони, за да обсъдят ситуацията и как да я решат.
Бизнесът в зоната на Покровнишко шосе в Благоевград предупреди, че ако до четвъртък проблемът не бъде решен, в петък затварят детелината към АМ „Струма“.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА


Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *