HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Собственици на хотели и магазини в Банско: Качествен персонал трудно се намира, заплатите в бранша трябва да са 1000-1200 лв. и да се гарантира нормално работно време

Месец и половина преди активния зимен сезон в Банско сезонните хотели и магазинчета все още са затворени. Единици са тези собственици, които вече стягат обектите си и се подготвят да стартират по-рано. Сред тях са и сем. Воденичарови, за които почивка няма. Те имат обекти и на Несебър, и в Банско, от осем години въртят магазинче в близост до начална кабинкова станция. За „Струма“ вчера те разказаха:

„Ние като собственици гледаме да отворим по-рано и ще се постараем до 1-ви ноември да сме готови и да стартираме. Иначе, общо взето, почти всички започват на 1-ви декември. Надяваме се и тази година да е успешна. Специално за нас всяка следваща година е по-добре…

Инфраструктурата в Банско малко ни спъваше досега – разкопани улици и тротоари, но сега виждам, че нещата са започнали да се оправят. Досега работим сами с жена ми поради това, че не можем да намерим добър персонал. Ние идваме от Несебър, където също имаме бизнес, но и там е по същия начин – добрите работници избягаха от България. Има работна ръка, но добрата е малко.

Специално за нашия бранш владеенето на език е предимство, тъй като сме в курорт и няма как без владение на чужди езици. Важно е също да си отговорен, да ти се работи, да искаш да научиш това, което правиш, а не просто да чакаш да вземеш заплатата и процента. Но такива хора трудно се намират. Аз съм съгласен, че заплатите, които се дават на много места, не са реалните, даже някои колеги не ги и дават, и може би това е и другата причина, поради която не можем да намерим персонал. Сезонната заетост също е фактор. Хората си търсят целогодишна работа, осигуровки, а това сезонно текучество на хора е малко трудно, но се справяме”, каза Мариян Воденичаров.

Той допълни, че за да се намерят добри работници и да се задържат, заплатите в бранша трябва да бъдат 1000-1200 лв. на месец чисто и работното време да е нормално.

За този сезон семейството освен магазин ще отвори в Банско и кафене и ще им трябват поне още двама работници. Притесняват се обаче дали ще успеят да си намерят наистина добри кадри, на които да разчитат.

Притеснение относно наемането на кадри имат и от хотелиерския бранш в Банско. „За съжаление квалификацията на работната ръка е много ниска, мотивацията също е ниска и на хотелиерите става все по-трудно да си намерят добър персонал, а за сезонните хотели е още по-трудно. Надявам се да успеем да се оправим и този сезон. Средно заплатите в бранша са около 600-700 лв. за сервитьори, от 1000 лв. нагоре за кухненски работници, готвачите, разбира се, са на по-висока заплата. Лошото е, че не можем да предложим целогодишна заетост на хората, които искат да работят, и това малко спъва нещата и връща хората”, каза Мариана Спасова, председател на Туристическата асоциация в Банско и собственик на хотел.

„Ранните резервации вече започнаха. Те са най-вече за Нова година, защото тогава търсенето е по-голямо и хората резервират от по-рано. За Коледа е по-слабо за момента. Студентите пък обикновено резервират в последния момент места за 8-ми декември. Отделен е въпросът, че много университети започват учебната година чак сега. Очакваме студентите да се активизират чак около средата на ноември”, допълни Мариана Спасова.

Набирането на персонал също все още не е стартирало активно, а колко работна ръка ще бъде наета в Банско за зимата, от бранша не се наемат да коментират, но споделиха, че броят им едва ли ще надхвърли 2500-3000 души. Не се очаква и увеличение в цените на празничните пакети.

Иначе от бранша отчитат силен летен сезон и ръст на туристите между 15 и 20 % в сравнение с 2016 година. Най-силни са били месеците август и септември, особено около фестивалите, като най-предпочитани са били по-големите хотели и тези, които имат басейни, което е едно от основните изисквания на туристите през лятото.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *