Собственици на частни школи и свободни артисти в Благоевград се обединиха и заявиха: Няма да участваме в събития на общината!

Собствениците на частни школи и свободни артисти в Благоевград се обединиха в сдружение и свикаха днес пресконференция, за да декларират, че вече няма да участват в събития, организирани от общината. Собственикът на театрална школа „Ер малък“, на частен театър и организатор на фестивала „Талантино“ Бранимир Митов, Десислава Петачка, ръководител на клуб по спортни танци „Импулс“, Иси Хачатрян, представител на танцово студио „Дежавю“, Цвети Съботинова, собственик на частното училище по изкуства „Престо“, актьорът Иван Тодоров, свободен артист и представител на неправителствена организация за изкуство и култура, Надежда Червенкова, собственик на частно училище по мода, което ползва Мощанската къща в кв. „Вароша”, и Иван Кацарски, организатор на музикални събития, обявиха причината за отказа си да правят изкуство за благоевградчани с мотива липса на комуникация с отдел „Култура” и ресорния зам. кмет Василиса Павлова.

В ролята на неформален водещ, Бр. Митов обобщи: „Децата на Благоевград тенденциозно се делят на деца от частни и от общински школи. Умишлено бяха съсипани част от културните събития, които организирахме, за други се направиха опити да бъдат откраднати“, като показа документ, че държи всички права за провеждане на „Талантино“.

„Ние правим половината от културните събития в този град, а сега сме принудени да общуваме с хора, които хал хабер си нямат как се организира едно събитие. Искаме да се отворят всички пространства – открити и закрити, за да можем да работим и децата, които работят при нас, да имат фронт за изява. Оказва се обаче, че община Благоевград няма никакъв ангажимент към тях“, каза Митов.

„Изключително съм разочарована от нещата, които се случват напоследък, от зам. кмета по културата, както и от ОбС, тъй като не ни дават отговор на молбите да ни предоставят общинско помещение под наем, в което да репетират децата ни“, включи се и Цвети Съботинова.

„Поискахме от зам. кмета една от къщите в кв. „Вароша“, тя ни препрати към директора на ЦЛТРДБ, който ги стопанисва, а от там отново ни върнаха към общината – и въртележката продължава 1 година. Последно отговорът на зам. кмета В. Павлова бе, че къщите във „Вароша“ вече нямало да се ползват от детски школи, а кварталът щял да се преустрои в нещо като „Етъра“ край Габрово. Безвъзмездно участваме във всички концерти, а не получаваме никаква подкрепа (не говоря за финансова), точно обратното, ощетявани сме от наем на залите, които сме ползвали за концерти. 18 наши деца са на полуфинали в „Гласът на България“, а няма къде да репетират, правят го в дома ми, който се принудих да преустроя за тази цел. Не разбирам защо общината на нас ни търси наем, а общинските клубове ползват безплатно базата, като общината плаща и заплатите на ръководителите им“, каза Цв. Съботинова.

Бр. Митов призова общинските съветници да не гласуват внесеното от кметския екип предложение за ползването на общински площи и зала „Яворов“, в което се предвижда за местните клубове и школи то да е безплатно, ако не се продават билети и не се печели от събитията. „Предложените намалени цени за нас са от 600 лв. нагоре“, мотивира се той.

Актьорът Ив. Тодоров припомни за учредения преди 2 г. фонд „Култура“ в общинския бюджет с мотива, че чрез него свободните артисти се включвали в културния живот на общината. „В момента готвя премиера на моноспектакъл, която трябва да направя  в София, въпреки че живея и работя в Благоевград“.

„Клубът ни е в топ 3 на България по постижения и се опитвам тук да направя национална купа по спортни танци“, каза Деси Петачка. „Около 13 000 лв. ми излиза организацията и провеждането, предишни години общината ми е помагала с по 3000 лв., които не стигат само за купите, и за да се случи събитието, съм теглила заеми. Заради епидемията на 22 октомври ни затвориха залата във Военния клуб, където репетираме, буквално седмици преди национално състезание, за което децата упорито се готвеха. Помолих общината за зала, в която временно да тренираме, защото общинските помещения още не бяха затворени, но ми отказаха. Репетирахме вкъщи на паркет и въпреки всичко успяхме. Миналия декември от отдел „Култура“ ми се обадиха с предложение да направя концерт. Залата ми предоставяха безплатно, но поискаха наем за осветлението и озвучаването на сцената. Като прибавих и декора, сметката ми щеше да е над 700 лв.“, разказа треньорката.

„Общината прилага тактиката „Разделяй и владей“ по отношение на ръководителите на детски школи и организатори на събития“, каза Иван Кацарски-Ванцата и припомни: „Миналата пролет в изказване пред ОбС прогнозирах, че в този град местни фирми няма да правят събития, и така и стана. За джаз фестивал бяха дадени 70 000 лв. на софийски промоутър, обществена поръчка за 400 000 лв. бе спечелена от същия, добре че се забави във времето и не се осъществи, да не се харчат парите на данъкоплатците. Защото външните фирми освен че взимат парите, общината им предоставя безплатно сцена с осветление и озвучаване, за които ние, местните организатори, си плащаме. В заведението си имам между 80 и 110 културни събития годишно, които на общината не струват нищо“, посочи Ванцата.

Надежда Червенкова разказа пък как общински служители я били предупредили да не работи съвместно с театралната школа на Бр. Митов, за да не загуби Мощанската къща, в която се помещава училището й. „Разбрали, че водим разговори да шия костюмите на децата от школата, при мен дойдоха 2 симпатични дами от общината с предупреждение да не го правя. Ние, собствениците на частни школи и клубове, искаме да не ни се пречи да работим и да правим събитията си, които са част от културата на този град и от които той печели. Само от един арт базар, който организирах по време на „Джумая фест“, общината спечели 5000 лв. Ревютата, които правя, предизвикват огромен интерес, а без мотив ми се казва, че няма да работя“.

Обобщението на финала направи Брано Митов с въпрос защо общинската сцена, закупена по проект с озвучаване и осветление, не се монтира на открито в началото на пролетта и до късна есен не се предоставя безплатно на всички, които искат да се изявят на нея. „Пространствата трябва да бъдат отворени за всички, които искат да работят! Отворете Младежкия дом! Искаме децата от общинските и частните клубове да не се делят, нямаме нищо против да си плащаме наем за ползване на залите, но нека той да е нормален и поносим!“, апелира той от името на присъстващите и бе категоричен: „Вече няма да участваме в събития на общината!”.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *