Собственици на черешови масиви в Бобовдолско: На изкупвателните пунктове се подиграват с нас с цени до 80 ст., за нас остава печалба по 5 ст.

Дъждовете, продължили близо две седмици, изгониха берачите на череши от бобовдолските села. Цели семейства от Сливенско и Петрич са напуснали масивите в селата Шатрово и Долистово.
Кметският наместник на Долистово Надка Серафимова заяви пред “Струма”: “Берачите на череши в селото са от Петрич. В момента са останали около 20-ина души, другите си тръгнаха, тъй като заради дъжда, който се изсипа през последната седмица, не могат да влязат в черешовите градини и така не могат да заработят никакви пари. Похарчиха и парите, с които са тръгнали, и тъй като нямат приходи, се връщат обратно в Петрич. А и черешите се напукаха от дъжда”, заяви Надка Серафимова.
Колежката й, кметският наместник на село Шатрово, община Бобов дол, Елена Атанасова заяви: “Масово си тръгват берачите, при нас те са от Сливенско, но от две седмици не могат да влязат в черешарниците и не изкарват никакви пари. В момента от 400 берачи са останали около 150 души, но и те са готови да си тръгнат. Аз им плащам по 50 ст. за килограм от най-качествените череши, а за останалите сме се пазарили за по 35 ст. за кг. На изкупвателните пунктове ни плащат по 80 ст. за кг. Прекупвачите пък изкупуват най-хубавите череши и ни плащат по 1,50-2,00 лв. за кг. Така компенсираме малка част от загубите от черешите тази година. Мъж от село Горна Козница е изсипал вчера около 500 кг череши и ги е стъпкал с краката си. Ядосан е, защото платил 250 лв. на берачите, а не са искали да му дадат по-висока цена на пункта от 80 ст. за кг, и той стъпкал плодовете. Като пресметне парите, които е дал за обработка на масивите и за берачите, за него остават по 5 ст. печалба на килограм”, заяви Е. Атанасова.
Кметският наместник на Мурсалево, община Бобошево, Р. Киров се принудил да продаде черешите по 80 ст. за кг, а не по 1,60 лв. за кг, както обяви при старта на черешобера.
Ето какво заяви той: “Ще организирам сдружение на собствениците на череши в с. Мурсалево, за да можем да продаваме за износ. Намалих цената на черешите от 2,50 на 1,60 лв., но никой не искаше да ги купи, накрая бях принуден да ги дам за по 80 ст. на търговец, който ги изкупи всичките. На берачите платих по 40 ст., като приспаднем и разходите за обработка на градините, за мен останаха по 5 ст. на кг”, заяви Р. Киров.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *