Собственичка на счетоводна фирма и търговец от Сандански вдигнаха сватба в обезлюдено село, събраха 100 гости, облечени в народни носии

Уникална сватба, в която всички участници и гости бяха облечени в китни народни носии, сътвориха младоженци от Сандански. Булката Вера е собственик на счетоводна фирма, а младоженецът Георги е търговец на златни накити. За сватбата бе избрано обезлюденото, но много красиво селце Велюшец в Огражден планина в община Струмяни. В селото живеят едва 5 човека, но изведнъж, макар и само за ден, то се възроди с присъствието на близо 100 сватбари.
Такава картина във Велюшец не е виждана от столетие, бе коментарът на местните жители. Младоженците можеха да изберат ресторант, както се правят 99 процента от сватбите, но те предпочетоха да е в обезлюденото село. Вера и Георги го направиха в името на българщината и родолюбието.
Църковния ритуал проведе свещеник Иван, който е кореняк от Велюшец. Ритуалът не премина както при общинските служби за бракосъчетание за броени минути, а трая близо час.
Въпреки горещината на 17 септември и дебелите носии всички издържаха стоически жегата и не само това – играха неуморно хоро след хоро под звуците на оркестър от с. Катунци. Кумуваха приятелката на Вера – Яна, с която са израснали заедно, и Александър, първи братовчед на невестата.
Освен че всички бяха облечени в народни носии, най-вече от Пиринския край, включително и музикантите, ритуалът бе също според старата местна традиция. Първо булката бе взета символично от дома й от старата къща на горския Йордан Велков. Бе извършена венчавка с всички задължителни подробности по канона, а юнаци в носии периодично гърмяха и даваха залпове със старовремски пищови и пушки.
Както и сватбата, така и ястията, които се поднасяха, бяха нетрадиционни. Нямаше ги задължителните салати, ракии, шишетата с лимонада, фанта, кола и ресторантьорските ордьоври. Вместо тях сватбарите първо бяха нагостени с вкусна димяща получорба-полуяхния с месо и подправки, които, без да дава обяснение, сложи в боба небезизвестният ресторантьор Кольо Парапанов. Боб чорбата цяла нощ бе готвена от майсторите Румяна и Максим. Всички сватбари поискаха допълнително от вкусотията. Всички ядоха не заводски хляб, а домашно изпечени погачи. Гвоздеят на менюто бяха изпечените агнета във фурна на Йордан Велков, както и печени пилета, чийто вкус не може да се сравни с нищо, приготвено в ресторант. Вместо традиционните пасти и торти сватбарите си засладиха с баклава, сладък ориз и вита сладка баница. Лееше се червено вино от домашната изба на дядо Кирил, бащата на Вера, и студена бира. Шаферки подариха на всеки сватбар по един символ за спомен – бисквитки със залепени върху нея роза и ключ, поръчани и донесени специално за събитието от Швейцария.
Сред най-неуморните на хората под жаркото слънце в двора на църквата бяха приятелките на невестата Роза, Весела, Стефка, Таня, Мария, Илияна, Здравка… Веселието продължи до късно.
ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *