Собственичка на туристическа агенция не успя да пребори коронавируса, семейство лекари сред новозаразените в Дупница

Собственичка на туристическа агенция в Дупница не успя да се пребори с коронавируса. 54-годишната Катя Василева почина в отделението за лечение на коронавирус вчера сутринта.

В Дупница се коментира, че в началото на ноември тя е пътувала до Одрин с група туристи от Дупница с 50-местен автобус. Няколко дни след завръщането от екскурзията тя се почувствала зле и е настанена за лечение в общинската болница в Дупница. В групата, пътувала до Одрин, имало фризьорки, съдии, търговци… хора от всички кръгове на обществото.

Вчера, като се разбра за смъртта на К. Василева, мнозина от пътувалите до Одрин екскурзианти минали през поликлиниката и си правили рентгенови снимки и изследвания, коментираха запознати, които заявиха, че от групата има и други заразени от Ковид-19.

В момента в двете болници в Дупница се лекуват общо 56 души с коронавирус. Новозаразените от вчера са 10.

Сред тях са и семейство лекари от града. Те са настанени за болнично лечение в общинската болница в добро общо състояние.

Нови случаи на заболял медицински персонал има и в Спешен център в Дупница, още двама медицински специалисти и един лекар са с Ковид-19. Лекарите там преминаха на 24-часови смени, тъй като няма достатъчно персонал .

Няма желаещи лични лекари да работят в триажния кабинет, който вчера беше отново затворен. През нощта срещу понеделник дежурна е била 74-годишна лекарка от Бобов дол.

Зам. директорът на общинската болница д-р Крум Бонев отправи молба към личните лекари и техни колеги от общинската болница да попълнят графика, но никой не е приел да работи за по 100 лв. на смяна.

От откриването на кабинета на 6 ноември до неделя през деня в кабинета са давали дежурства само доц. Димитър Недин от общинската болница и д-р Антоанета Борисова, кардиолог от частната болница в Дупница. Вчера двамата са отказали да дежурят, защото са изтощени от работа. За едно денонощие пред триажния кабинет средно преминават по 100 човека.

Както “Струма” писа, тестовете се плащат от общината и са безплатни за гражданите. Заплащането на персонала също е от общинската хазна.

В гилдията на белите престилки в Дупница се коментира, че личните лекари получават месечно по 4000-4 500 лв. от Здравната каса в зависимост от броя на пациентите и за това нямат интерес да дежурят в триажния кабинет.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *