Сокът от целина прави чудеса с организма ни

Целината /керевиз/ е с много високо съдържание на фибри, което може да ни накара да се чувстваме сити. Това е причината, поради която не трябва да ядем много от нея на едно хранене. Когато правим сок, премахваме фибрите и буквално можем да изстискаме около половината връзка в една чаша. Желателно е да се пие сутрин. Имайки предвид, че целината е пълна с витамини, минерали и други вкусотии и че този сок не е просто вкусна напитка, а е супер здравословно допълнение към редовното хранене. Сокът от целина е с много ниско съдържание на захар и калории и, за разлика от други плодови и зеленчукови сокове, в една чаша от него има по-малко захар и калории от един средно голям морков. Ето и основните му предимства:

1. Предотвратява проблемите със зрението

Целината е с високо съдържание на витамин А, който е важен за зрението. Предпазва очната повърхност от бактерии и вируси. Витамин А също помага да се предотврати развитието на проблеми със зрението, свързани с възрастта като катаракта.

2. Намалява риска от рак

Целината съдържа лутеолин, а изследователите са открили, че този елемент отслабва раковите клетки и ги прави по-податливи на лечение. Целина се използва в китайската медицина като антираково средство дълго време.

3. Неутрализира храната, богата на киселини

Целина е с високо съдържание на елементи като желязо, магнезий и натрий, които придават на сока силни алкализиращи свойства. С други думи, може да неутрализира храните, богати на киселини, като по този начин ни помага да поддържаме здравословен баланс на pH в тялото си. Консумацията на твърде храна, богата на киселина, може да доведе до всякакви здравословни проблеми като влошаване плътността на костите, камъни в бъбреците и проблеми с черния дроб и сърцето.

4. Регулира баланса на течности

Целината е с високо съдържание на калий и този минерал играе значителна роля в много процеси в тялото ни. Учените смятат, че калият е третият най-важен минерал за доброто функциониране на телата ни. Ние сме изградени от около 60% вода и 40% от нея се намира в клетките, докато останалата е извън клетките, в гръбначната течност, кръвта и между клетките. Нивото на вода вътре и извън клетките е много важно и се влияе от концентрацията на електролити. Калият се разтваря във вода и се държи в нашата система като положително зареден електролит, регулиращ нивото на водата вътре в клетките.

5. Предотвратява диабет тип 2

Диабет тип 2 се превръща в сериозен здравословен проблем за съвременния свят. Изчислено е, че до 2030 г. повече от 400 милиона души по света ще страдат от тази болест. Целината е един от естествените начини да се предотврати появата му. Тя съдържа много витамин К. Едно проучване доказва, че той подобрява чувствителността ни към инсулин.

6. Богат на фолиева киселина

Фолиевата киселина е един от витамините от група В и е важен елемент за червените и белите кръвни клетки в костния мозък. Играе също важна роля за превръщането на въглехидратите в енергия, разграждането на протеините и производството на ДНК. Само една чаша сок от целина съдържа 145 микрограма фолиева киселина, което е над 36% от препоръчителния прием за мъже и жени и 29% за бременни и кърмещи жени.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *