Сок от тази билка лекува възпаление на бъбреците

Според проучване на израелски учени консумацията на сок от шипки помага за намаляване на риска от инфекции при пациенти с бъбречни заболявания, които са подложени на диализно лечение.

Шипката – дар от природата

Шипката е сред най-предпочитаните растение сред българското население. Широко приложение намират малките червени плодчета и листата на храста, които се използват както за лечебни цели, така и в кулинарията и козметиката. Шипката представлява многогодишен бодлив храст със стъбла, които достигат до 5 метра дължина. Лечебното растение се среща в България, Северозападна Африка и Западна Азия.

Още от дълбока древност шипката е използвана като ценно и лечебно средство. Положителните ползи от шипковия плод са оценени високо от най-великия лекар на Античността Хипократ, наричан още баща на медицината, и много други древногръцки учени като Диоскорид и Теофраст. Той е предписван като противовъзпалително средство за множество различни заболявания.

Шипковият плод е без аналог в природата поради богатото си съдържание на витамини. Известно е, че шипката съдържа голямо количество витамин С, пише webmd.com. Според ново изследване, непосредствено след касис, най-висока концентрация на споменатия витамин има в плодовете на шипката.

Както вече стана ясно плодовете на шипката са изключителен дар на природата и се препоръчват при редица заболявания – за прочистване на организма от вредни вещества, за нормализиране на кръвното налягане, за здрави зъби, срещу остеопороза и артрит, срещу импотентност, за регулиране на ПМС, за предотвратяване развитието на Алцхаймер и други.

Изследвания върху ползите от шипковия плод

През последните години се правят редица изследвания върху потенциалните ползи на шипката върху организма. Освен вече изброените полезни действия е доказано, че сокът от шипковия плод значително помага при проблеми и възпаления на бъбреците. Борбата с бъбречните възпаления обикновено е продължителна и изисква сериозно отношение. Процесът е болезнен и води след себе си редица неразположения.

Сокът от шипки намалява риска от инфекции при хора с бъбречни заболявания

Израелското проучване посочва, че консумирането на сок от шипка значително намалява риска от инфекции при хора с бъбречни заболявания, подложени на диализа. В изследването взимат участие 110 пациенти с нарушена функция на бъбреците, които се нуждаят от диализно лечение. По време на изследването, което е с обща продължителност една година, половината от доброволците са помолени да консумират сок от шипка по три чаши на ден. На останалите пациенти изследователите предоставят обикновен сок, който не съдържа екстракт от шипка.

Резултатите от проучването показват, че при хората, които консумират сок от шипка, нивото на концентрация на възпалителни молекули в кръвта е съвсем ниско. Също така тези пациенти имат по-малка нужда от хоспитализация и провеждането на диализно лечение в сравнение с контролната група.

Диализата обикновено увеличава концентрацията на свободни вредни радикали в кръвта. Пациентите, подложени на тази терапия, често са застрашени от инфекции.

Според ръководителя на израелския екип Д-р Батиа Кристал различни изследвания през последните две години сочат, че сред всички растителни продукти, сокът от шипки е с най-голямо количество на антиоксиданта полифенол, който намалява клетъчното увреждане, причинено от свободните радикали.

Сокът от шипка помага и при камъни в бъбреците и заболявания на пикочния мехур. Във всеки един от случаите сокът трябва да има тъмен цвят, което говори на наличието на по-голямо количество растителни пигменти.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *