Солени кифлички с мак и кимион

Необходими Съставки

брашно – 500 г

прясно мляко – 250 мл

мая – 25 г жива

сол – 1 с.л.

захар – 1 с.л.

олио – 50 мл

шунка – за плънка (бекон, кашкавал, може и комбинация)

ЗА НАМАЗВАНЕ

яйца – 1 бр.

сол – 2 щипки

вода – 3 – 4 капки

олио – 3 – 4 капки

ЗА ПОРЪСВАНЕ

маково семе – 3 с.л. или на вкус

кимион – 3 с.л. зрънца (или на вкус)

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята и захарта в леко затопленото мляко. Покрийте с кърпа за около 7 минутки. Към шупналата мая налейте олиото и пресейте брашното със солта.

2. Замесете гладко и нелепнещо тесто. Оформете го на топка, намазнете я леко и оставете за около 1 час, за да удвои обема си.

3. Разделете на две равни части втасалото тесто и всяка направете на топка. Разточете всяка на тънка, кръгла кора и я нарежете на 8 триъгълника. Поставяйте от плънката, избрана от вас, и завийте 16 кифлички.

4. Подредете оформените кифлички в намазнена или покрита с хартия за печене тава на разстояние една от друга. Оставете ги да бутнат за около 40 минути.

5. Повторно втасалите кифлички намажете с разбитото със водичката, олиото и солта яйце.

Поръсете със семената и изпечете в загрята на 180 градуса фурна до златист загар, около 25 минути. Аз ги пека на два пъти в тавичката от фурната.

Оставете кифличките да изстинат и хапвайте с удоволствие!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *