
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
- ЗА ТЕСТОТО
- брашно – 470 г
- прясно мляко – 200 мл
- яйца – 1 бр.
- мая – 7 г суха
- олио – 100 мл
- сол – 1 ч.л.
- захар – 1ч.л.
- жълтъци – 1 бр. за намазване
- сусам – за поръсване (може да сложите и мак)
- ЗА ПЛЪНКАТА
- крема сирене – 200 г
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В затопленото мляко слагате маята, захарта и няколко лъжици брашно и изчаквате маята да се активира и да шупне хубаво. По този начин си гарантирате, че маята е хубава и тестото ще ви се получи.
В дълбока купа изсипвате брашното, солта, олиото и разбитото яйце, добавяте и готовата мая и замесвате меко, нелепнещо тесто. Изчаквате 15 минути тестото да почине, след което го разделяте на 12 еднакви точета.
Аз си го правя на дълъг фитил и предварително си бележа с ножа, за да ми станат еднакви. Разточвате ги като правоъгълници като в горната част слагате сиренето, а долната част нарязвате на ленти по дължина. Започвате да ги навивате от страната на сиренето в посока към лентите.
Полученото руло завивате като охлювче и слагате във формата за мъфини, която предварително сте намазнили.Така процедирате със всичките 12 броя. Оставяте да втасат 20 мин., след което мажете с жълтъка и поръсвате със сусам или мак.Пекат се на 200 градуса.