HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Софийско дружество с 40 млн. лв. кредит от КТБ е най-големият длъжник на община Гоце Делчев с 500 000 лв.

Най-големият длъжник на община Гоце Делчев с близо половин милион лева е софийското дружество „Хелт енд Уелнес” АДСИЦ, което е и сред фирмите с непогасени заеми към КТБ. С решение на ОбС за пореден път публично бяха обявени списъците с длъжници, физически и юридически лица, които от 2012 година до момента „влачат“ общината с милиони левове.

На последната сесия ОбС взе решение всички длъжници да бъдат предадени на съдия изпълнител за принудително събиране налозите за недвижими имоти, такса битови отпадъци и данък МПС. Името на софийското дружество „Хелт енд Уелнес” АДСИЦ се свързва с участие в продажбата на парцели – земеделски имоти в местността Летището в землищата на село Мосомище и Гоце Делчев.

От регистрите става ясно, че въпросното дружество „Хелт енд Уелнес” АДСИЦ е удължило с анекс от 6 ноември 2012 г.  предварителния договор за продажба на 800 декара парцели – одържавена частна собственост земеделски земи на Летището.

С Решение 1528 тази година на 27.07.2017 г. на Софийски градски съд е обявена неплатежоспособността на „Хелт енд уелнес” АДСИЦ – София (4H8C), емитент на емисия облигации с ISIN код BG2100005094, с начална дата 02.06. 2016 година. Със същото решение съдът е открил и производство по несъстоятелност на дружеството, като за временен синдик е бил назначен Бохос Кеворкян.
Решението, което подлежи на обжалване, е вписано в Търговския регистър на 28.07.2017 година.

Според публична информация „Хелт енд Уелнес“ АДСИЦ е едно от дружествата, длъжници на КТБ АД /в несъстоятелност/ с големи кредитни експозиции от 40 млн. лева. Същото притежава множество недвижими имоти – хотели, земеделска земя и други имоти, в цялата страна, придобити изцяло със средства с произход КТБ АД.

Към момента „Хелт енд Уелнес“ АД няма законен представител, както и членове на съвета на директорите, което предполага, че Гоце Делчев ще се окаже поредната измамена община, която няма да успее да си прибере дължимите суми дори и чрез съдия изпълнител. До 2014 г., когато е бил сключен договорът за продажбата на над 800 декара земи на собственици в местността Летището, съветът на директорите е бил в състав Весела Росенова Осиковска, Васил Иванов Гунчев (финансист, работил за Цветан Василев преди несъстоятелността на банката/ и Божидар Бориславов Миладинов (юрист, също работил за Цветан Василев преди обявяването в несъстоятелност КТБ/.

На 01.07.2014 г. Весела Осиковска е заличена по реда на чл. 233 от ТЗ като изпълнителен директор и член на съвета, като за изпълнителен директор е определен Васил Гунчев. На 17.10.2016 поради смъртта на Гунчев той е заличен от съвета, а на 25.10.2016 г. Божидар Миладинов също е бил заличен като член.

Така в края на 2015-та и началото на 2016-та година, според доклад на банката, е започнала реализация на схема, най- вероятно насочена към осуетяване на възможността КТБ АД да се удовлетвори от активите на „Хелт енд Уелнес“ АД, които същевременно да бъдат придобити от дружества под контрола на трети лица.

На 11.02.2016 г. в Търговския регистър е вписано ново дружество – „Лодж пропърти“ АД, с изпълнителен директор Йордан Иванов Златков.

С над 60 000 лв. задължения към община Гоце Делчев в списъка на длъжниците фигурира и НОВАТЕРМ-ДП. Три фирми са длъжници с над 20 000 лева – „Лорета“ – Росица Христова, собственик на хотел „Христов” в Гоце Делчев, “Михан“ АД – бившият завод за УКВ радиостанции в града, и гръцката фирма „Вента” ООД.

Фирмите от графа юридически длъжници в списъкът са 157, разпределени на дължащи налози от над 400 000 до над 5000 лева. Повечето са известни и заможни собственици на частни и държавни фирми и предприятия, голяма част от които паралелно фигурират и в списъците на длъжниците – физически лица, които от 2012 година досега не са плащали данъците си за недвижими имоти, такси битови отпадъци и данък МПС.

Според справката на община Гоце Делчев най-много са длъжниците в общината, които не са си платили данък МПС. Броят им е рекорден – 681, а сумите в групираният списък са за над 2000лв., над 1000лв. и над 500 лева.

440 пък са жителите от община Гоце Делчев, които от 2012 г. досега не са си плащали данъците за притежаваните недвижими имоти. Сумите в този раздел от справката варират от над 5000 лева, над 3000 лева и над 1000 лева. Сред длъжниците има директори на предприятия, лекари, адвокати, бизнесмени, държавни служители, лица под пагон, дори и генерал, фигурират и задължения на починали през отчетния период лица, гастарбайтери, както и съвсем обикновени хора, броят на които в сравнение с богаташите е най-малък.

КАТЯ ПЕЙЧЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Асен

    Това са от фирмите касички на Василев, така че общината няма да си види парите никога, както и тези 40 млн. кредит няма да бъдат върнати никога.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *